Megvásárolja a legnagyobb brit töltőhálózat üzemeltetőjét a British Petroleum

Újabb egyértelmű jelét láthatjuk a világon zajló technológiai és energetikai változásoknak, miután az egyik legnagyobb olajtársaság, a BP bejelentette a brit Chargemaster felvásárlását. Az elektromos autó-töltéssel foglalkozó vállalat jelenleg több mint 6500 töltőponttal járul hozzá az ország villanyautóval való átjárhatóságához, ezzel a legjelentősebb szereplővé téve magát a villanyautó-töltésben a brit piacon, ám a töltőhálózat hamarosan gyors fejlődésnek indul a megállapodásnak köszönhetően. A BP Chargemaster néven tovább működő vállalat ugyanis a BP benzinkútjain is megkezdi a terjeszkedést, ami nem csupán a töltőpontok darabszámának növekedését vonja majd maga után, hanem a töltési teljesítmény emelkedését is, merthogy a cég 150 kW-os villámtöltőkkel fogja felszerelni a benzinkutakat a következő 12 hónapban, az viszont egyelőre bizonytalan, hogy a 1200 helyszín közül hány rendelkezik majd töltési lehetőséggel az elektromos autókat használók számára. A 150 kW-os töltők közel 160 kilométernyi hatótávra elegendő energiát képesek az erre alkalmas autókba juttatni alig 10 perc alatt, ami jóval egyszerűbbé teszi az autósok életét a többségben lévő 50 kW-os töltőkhöz képest.

„Mi a BP-nél úgy gondoljuk, hogy a gyors és kényelmes töltés elengedhetetlen az elektromos járművek elterjedése szempontjából. A BP és a Chargemaster egymást kiegészítő szaktudásának, tapasztalatának, és eszközeinek kombinálása egy fontos lépés afelé, hogy az Egyesült Királyságban található benzinkútjain ultragyors töltést tudjon kínálni a BP, ezzel az alacsony szénkibocsátású járművek vezető energia-szolgáltatójává válva az utakon és otthon egyaránt” – tette hozzá az olajóriás egyik vezető igazgatója.


A BP azután határozta el magát a Chargemaster megvásárlására, hogy a vállalat energetikai szakértői 12 millióra becsülték az Egyesült Királyságban forgalomban lévő elektromos járművek számát 2040-re az Energy Outlook 2018-as kiadványban, mely előrejelzést kiválóan alátámaszt a britek által mutatott kereslet a villanyautók iránt. A British Petrol már januárban elindult az elektromos autó-töltés meglehetősen jövedelmezőnek tűnő biznisze felé, amikor 5 millió dollár értékben vásárolt 50 kW-os hordozható töltőket az amerikai székhelyű FreeWire Technologies vállalattól, melyeket néhány brit benzinkúton kívül más európai helyszínein is el akar helyezni az év folyamán. De nem a BP az első olaj-és gázipari társaság, amely próbálja újrapozícionálni magát a piacon a villanymeghajtású járművek és a megújuló energiák terjedésére felkészülve. 2017 októberében a Shell vásárolta fel Európa egyik legnagyobb töltőhálózatának birtokosát, a NewMotion holland vállalatot, majd pedig az IONITY hálózat bővítésébe is beszállt a holland-angol olajmulti.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.