Négy önkormányzati töltővel bővült Pest megye

Két évvel ezelőtt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pályázatot írt ki önkormányzatok számára elektromos autóhoz való nyilvános töltőoszlopok telepítésének támogatására. A pályázaton 2×11 illetve 2×22 kW-os AC illetve 50+22 kW-os DC töltők telepítésére lehetett pénzt igényelni, de a megítélhető összegek úgy lettek meghatározva, hogy a beruházást a legnagyobb mértékben a 2×22 kW-os AC töltőoszlopok esetén fedezze a támogatási összeg. Nem csoda, hogy a GZR-T-Ö-2016 kódnéven futó programon induló 75 önkormányzat többsége ezt a töltőtípust favorizálta.

Bár az eredeti felhívásból kiolvasható menetrend szerint a töltőknek már rég állniuk kellene, a projekt már a kiértékeléstől kezdődően csúszott, így csak most kezdenek nagyobb számban elkészülni a helyi önkormányzatok töltői. Az elmúlt napokban Pest megyében három településen összesen négy töltő került beüzemelésre, így szépen bővül az elektromos autó töltővel rendelkező városok köre.

Vecsésen az önkormányzati töltő a Fő út 66. szám alá került. A készüléket az NKM Mobiliti telepítette és üzemelteti, és beüzemelés időpontjára már a felfestés és a kitáblázás is elkészült. Ugyanilyen állapotban várja a töltésre szoruló autósokat két töltő is Cegléden. A Kossuth tér 4. szám alatt, illetve a Szabadság tér 5 előtt a Városi Könyvtárral szemben szintén az NKM Mobiliti telepítette a cégtől megszokott Ensto típusú töltőt. Vecsés a lakosságszám miatt mindössze egy töltőre pályázhatott, míg Cegléden készülőben van még egy harmadik töltőoszlop is a vasútállomás parkolójában. Mindhárom most elkészült töltő foglaltsága látható a TöltőPont applikációban.

Valamikor augusztus elején Fóton is elkészült a település által tervezett egyetlen töltő, amit az ELMŰ csoport telepített a Városi Könyvtár / Ifjúsági ház előtti parkolóban a Dózsa György utca 14. szám alatt.

A frissen telepítette töltők mindegyike ingyenes, a nap 24 órájában elérhető, és az autós által hozott kábel csatlakoztatása után automatikusan indul.

EZT OLVASTAD MÁR?  200 villámtöltőt telepít egy közös programban Ausztria és Olaszország

Debrecen

Természetesen Pest megyén kívül is alakul a töltőhálózat. A legjelentősebb fejlődésről a napokban a debreceni lapok illetve helyi villanyautósok számoltak be. Készül ugyanis a város által tervezett és pályázaton támogatott 10 új töltőállomás. Nem lehet kellően kiemelni ezek jelentőségét, hiszen a cívis városban eddig egyetlen CHAdeMO rendszerű töltő jelentette az elektromos autó töltést, amiről csak az autók egy kisebb része tudott tölteni. Ez most gyökeresen megváltozik, hiszen Debrecen nem csak 2×22 kW-os AC töltőkre pályázott, hanem egy 50+22 kW-os DC töltőre is. Ez utóbbit a MOL-lal együttműködve az olajtársaság Segner téri üzemanyagtöltő állomásán fogják beüzemelni. (Illetve nyilván mellette, mert pályázati támogatás feltétele, hogy önkormányzati területen legyen a töltőoszlop.) Az AC oszlopok helyein a parkolók és a kábelezés előkészítése megtörtént, de információink szerint a DC oszlop is elkészül még az év vége előtt.

Péterfia utca (Egymalom utca sarok) (fotó: Soltész Ádám)

A 2×22 kW-os AC töltők az alábbi helyszínekre kerülnek:

  • Főnix Csarnok parkolója
  • Nagyerdei krt. (Egyetem tér)
  • Hatvan utca (taxiállomás, itt 2 darab)
  • Kálvin tér
  • Piac utca (Kossuth utca felől)
  • Piac utca (Széchenyi utca felől)
  • Bem tér
  • Péterfia utca (Egymalom utca sarok)

Elektromos autót használsz?