Főoldal » elektromosautó-töltés » Négy önkormányzati töltővel bővült Pest megye

Négy önkormányzati töltővel bővült Pest megye

Két évvel ezelőtt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pályázatot írt ki önkormányzatok számára elektromos autóhoz való nyilvános töltőoszlopok telepítésének támogatására. A pályázaton 2×11 illetve 2×22 kW-os AC illetve 50+22 kW-os DC töltők telepítésére lehetett pénzt igényelni, de a megítélhető összegek úgy lettek meghatározva, hogy a beruházást a legnagyobb mértékben a 2×22 kW-os AC töltőoszlopok esetén fedezze a támogatási összeg. Nem csoda, hogy a GZR-T-Ö-2016 kódnéven futó programon induló 75 önkormányzat többsége ezt a töltőtípust favorizálta.

Bár az eredeti felhívásból kiolvasható menetrend szerint a töltőknek már rég állniuk kellene, a projekt már a kiértékeléstől kezdődően csúszott, így csak most kezdenek nagyobb számban elkészülni a helyi önkormányzatok töltői. Az elmúlt napokban Pest megyében három településen összesen négy töltő került beüzemelésre, így szépen bővül az elektromos autó töltővel rendelkező városok köre.

Vecsésen az önkormányzati töltő a Fő út 66. szám alá került. A készüléket az NKM Mobiliti telepítette és üzemelteti, és beüzemelés időpontjára már a felfestés és a kitáblázás is elkészült. Ugyanilyen állapotban várja a töltésre szoruló autósokat két töltő is Cegléden. A Kossuth tér 4. szám alatt, illetve a Szabadság tér 5 előtt a Városi Könyvtárral szemben szintén az NKM Mobiliti telepítette a cégtől megszokott Ensto típusú töltőt. Vecsés a lakosságszám miatt mindössze egy töltőre pályázhatott, míg Cegléden készülőben van még egy harmadik töltőoszlop is a vasútállomás parkolójában. Mindhárom most elkészült töltő foglaltsága látható a TöltőPont applikációban.

Valamikor augusztus elején Fóton is elkészült a település által tervezett egyetlen töltő, amit az ELMŰ csoport telepített a Városi Könyvtár / Ifjúsági ház előtti parkolóban a Dózsa György utca 14. szám alatt.

A frissen telepítette töltők mindegyike ingyenes, a nap 24 órájában elérhető, és az autós által hozott kábel csatlakoztatása után automatikusan indul.

Debrecen

Természetesen Pest megyén kívül is alakul a töltőhálózat. A legjelentősebb fejlődésről a napokban a debreceni lapok illetve helyi villanyautósok számoltak be. Készül ugyanis a város által tervezett és pályázaton támogatott 10 új töltőállomás. Nem lehet kellően kiemelni ezek jelentőségét, hiszen a cívis városban eddig egyetlen CHAdeMO rendszerű töltő jelentette az elektromos autó töltést, amiről csak az autók egy kisebb része tudott tölteni. Ez most gyökeresen megváltozik, hiszen Debrecen nem csak 2×22 kW-os AC töltőkre pályázott, hanem egy 50+22 kW-os DC töltőre is. Ez utóbbit a MOL-lal együttműködve az olajtársaság Segner téri üzemanyagtöltő állomásán fogják beüzemelni. (Illetve nyilván mellette, mert pályázati támogatás feltétele, hogy önkormányzati területen legyen a töltőoszlop.) Az AC oszlopok helyein a parkolók és a kábelezés előkészítése megtörtént, de információink szerint a DC oszlop is elkészül még az év vége előtt.

Péterfia utca (Egymalom utca sarok) (fotó: Soltész Ádám)

A 2×22 kW-os AC töltők az alábbi helyszínekre kerülnek:

  • Főnix Csarnok parkolója
  • Nagyerdei krt. (Egyetem tér)
  • Hatvan utca (taxiállomás, itt 2 darab)
  • Kálvin tér
  • Piac utca (Kossuth utca felől)
  • Piac utca (Széchenyi utca felől)
  • Bem tér
  • Péterfia utca (Egymalom utca sarok)
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapítója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.