Újabb hatalmas energiatárolót épít Dél-Ausztráliában a Tesla

A Tesla nemrég elárulta, hogy a Model 3 gyártása érdekében a vállalat energetikai részlegétől szükséges volt elvonni némi erőforrást, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne a kaliforniai autógyártó tűnne a legjobb választásnak továbbra is a megújuló energia-termeléssel foglalkozó vállalatok szemében egy ipari energiatároló megépítésére. Több cikkünkben is beszámoltunk róla, hogy a Powerpack berendezésekből álló akkumulátorok óriási hatást értek el Ausztráliában, ahol a forró nyári időszak gyakori áramkimaradásokkal társul, amik ellen az üzemeltetők a hatalmas széntüzelésű csúcserőművek beindításával próbáltak védekezni. A Dél-Ausztrália államban a Tesla által telepített rekordméretű 100 MW/129 MWh-s aksi azonban többször is bizonyította, hogy nem csupán sokkal gyorsabban és kibocsátásmentesen tudja elvégezni az erőművek feladatát, hanem jóval olcsóbban is: a becslések szerint az energiatároló működésbe lépése 90%-kal csökkentette a hálózat FCAS (Frequency Control and Ancillary Services) kiegészítő szolgáltatásainak, azaz a karbantartásának és rendszerhiba-elhárításának költségeit. A Tesla akkumulátorai számos üzemeltetőt meggyőztek szerte Ausztráliában és a világon, és most ismét egy dél-ausztráliai vállalat, az Infigen Energy bízta meg Elon Musk csapatát, hogy 278,5 MW-os Lake Bonney szélfarmjához egy 25 MW/52 MWh-s energiatárolót csatlakoztasson. A mintegy 38 millió dollár értékű rendszer építése a következő hetekben fog megkezdődni részben a dél-ausztrál kormány 5 millió dolláros, részben pedig az Australian Renewable Energy Agency (ARENA) szintén 5 millió dolláros támogatásával. Egy energetikai elemző elmondása szerint az akkumulátor megszünteti az úgynevezett frekvencia-oszcillációs veszteséget a szélfarm termelésén, azaz csökkenti az üzemeltetés költségeit, és lehetővé teszi az Infigen Energy számára, hogy sokkal merészebb ajánlatot tegyen a piacon, vagy egyáltalán ne is tegyen ajánlatot, ha túl alacsonyak az árak:

„Az alacsony értékű éjféltől pirkadatig tartó termelés eltárolható, és értékesíthető a déli csúcsidőszakban – ez pedig a létező legjobb üzlet jelenleg a villamosenergia-piacon.”

Ivor Frischknecht, az ARENA igazgatója hozzátette, hogy mostanra egyértelművé vált, hogy az ipari léptékű akkumulátorok kiemelkedő szerepet játszanak a hálózat stabilizálásában. A megújuló energia eltárolása nem csupán az üzemeltetője számára jelent költségcsökkentést és lehetőséget a környezetvédelmi szabályozásban lejátszódó változásoknak való megfelelésre, hanem az energiatároló berendezések árát is leapasztja, még versenyképesebbé téve azokat. A minap a The Verge hírportál tett közzé egy érdekes videót az energiatárolásról, amely kapcsán a Tesla társalapítójával és technológiai igazgatójával, JB Straubellel is készített egy rövid interjút, amiből megtudhatjuk, mi is a probléma az alaperőművekkel, legyen szó széntüzelésűről, vagy atomerőműről: a rugalmatlanság. Vagyis ha a villamos energia iránti igény túl alacsony, az erőművek pénzt veszítenek, ezáltal érdekük a folyamatos áramfelhasználás, ami pedig ugyebár nem túl környezetbarát. Ha viszont túl magas a kereslet, akkor a gyorsabb csúcserőművekre kell támaszkodniuk, amik még költségesebbek. A napelemek és szélerőművek ezzel szemben nem tudnak ugyan folyamatosan működni, hiszen erősen függnek az időjárástól, ám éppen ezen negatív tulajdonságukat ellensúlyozzák az akkumulátorok. Íme a videó:

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.