A világ legnagyobb tetőre szerelt napelem-parkja épül a Gigafactory 1-en

Eddig nem látott képet posztolt a Tesla a Gigafactory 1 akkumulátorgyár tetején épülő napelem-parkról, ismételten megerősítve, hogy a nevadai létesítmény a világ legnagyobb teljesítményű tetőre telepített napelem-rendszerének ad majd otthont. A jelenlegi csúcstartó az Apple kaliforniai főhadiszállása, ahol 17 MW-nyi napelem biztosítja a tiszta elektromosságot 2017 tavasza óta, utána pedig egy los angelesi raktáron elhelyezett naperőmű következik a sorban 16,4 MW-os névleges teljesítménnyel, valamint egy indiai rendszer 11,5 MW-tal. A Tesla gigagyárára tervezett 70 MW-os áramtermelő berendezés-együttesről először tavaly januárban esett szó, s a vállalat már akkor azt nyilatkozta, hogy az akkori legnagyobbnál körülbelül hétszer hatalmasabb lesz, és a földre telepített napelemtáblák segítségével 100%-ban képes lesz megújuló energiával biztosítani a Gigafactory 1 működéséhez szükséges energiát. Több mint egy évvel a projekt bejelentése után, a Tesla neki is látott az építési munkálatoknak, melyek aztán nagyjából 6 csoportnyi panel felállítása után abba is maradtak. De nem csupán a napelemek lerakása szünetelt, hanem maga a gyár bővítése is, mely jelenleg több emeleten együttesen 455 000 négyzetméternyi munkaterülettel büszkélkedik, a létesítmény tervezett teljes méretének alig 30%-ával. Mivel a Tesla minden idejét és energiáját az autók és a bennük helyet kapó akkumulátorok gyártásának szentelte, a Gigafactory 1 az elmúlt években külsőleg nem sokat változott.

A napelemek közelről, Forrás: Tesla

Végül augusztus vége felé Elon Musk csapata ismét megkezdte a napelempark bővítését, aminek eredményeképp a feltelepített napelem-panelek száma a kétszeresére nőtt, ám a legutóbbi légi felvételeken jól kivehető, hogy még mindig csupán a tető egy parányi részét fedik le, és a 70 MW elérése még borzasztó messze van. A Tesla elárulta, hogy a park nagyjából 200 000 modulból épül fel, azaz minden napelem körülbelül 350 W teljesítményű.

A napelemek távolról, Forrás: Electrek
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.