Főoldal » elektromos autó » Hétmillió forintos elektromos Honda, ami nem lehet a miénk

Hétmillió forintos elektromos Honda, ami nem lehet a miénk

Bemutatta legelső, tömeggyártásra szánt tisztán elektromos modelljét a Honda, mely a kínai GAC autógyártó óriással közösen indított elektromobilitási offenzíva jegyében született meg a távol-keleti országban. A jelenleg a Guangzhou Auto Show rivaldafényében kiállított Everus VE-1 az áprilisi Pekingi Autószalonra elkészített Everus EV koncepcióautóból fejlődött ki, aminek pedig a Honda világszerte népszerű HR-V crossover biztosította az alapot. A 4308 mm hosszú, 1824 mm széles, 1625 mm magas, és 2610 mm nyomtávú villanyautó mozgatását egy 120 kW-os elektromotor végzi, mely 280 Nm-t generál. Az energia tárolásáért egy 53,6 kWh-s lítium-ion akkupakk felelős, ami a gyáriak elmondása szerint 340 kilométernyi hatótávot biztosít a NEDC ciklusban, tehát a valós hatótáv értelemszerűen jóval kevesebb. A változatos szituációkban való használhatóság érdekében a Honda három vezetési módot épített a járműbe, így a tulajdonosok Normal, Battery Saver, és Sport üzemmód közül választhatnak, attól függően, hogy sietnek valahova, vagy csak éppen haza szeretnének jutni az utolsó megmaradt kilowattórával.

Forrás: Carbuzz

A rossz hír, hogy az Everus VE-1 kizárólag Kínában lesz kapható, bármennyire is örülnénk végre egy megfizethető elektromos Hondának. A japánok ráadásul igencsak vonzó árcédulát ragasztottak termékükre: a kínaiak mindössze 170 800 jüanért, azaz átszámítva kevesebb, mint 7 millió forintért megvásárolhatják a terepjárót, jóllehet ez tartalmazza a nagyvonalú támogatásokat is. A tervek szerint a gyártás ez év legvégén kezdődik, és az autó egyaránt elérhető lesz a közösségi közlekedést preferáló fogyasztók számára is.

Forrás: Gaadiwaadi

A Honda egyelőre komoly lemaradásban van más konkurens autógyártókkal szemben az elektromobilitás terén. A legutóbbi teljesen elektromos próbálkozása, a Clarity nem aratott kimondott sikert Kalifornia és Oregon állam fogyasztói között – ahol Japánon kívül a kocsi kizárólag lízingelve érhető el -, merthogy mindössze 140 kilométert képes megtenni két töltés között. A Kínán kívüli fogyasztók azonban joggal reménykedhetnek egy olcsó villanyos Honda érkezésében, ugyanis a hírek szerint tervbe van véve egy globálisan kapható, alig 5 millió forintos villanyautó építése is a Honda Jazz alapján. Ezen kívül a Honda ígérete szerint 2019-ben kerülne piacra a tavalyi Frankfurt Motor Show-n bemutatott Urban EV és annak sportváltozata, ezek sorsa azonban egyelőre meglehetősen bizonytalan.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.