108 ezer új töltőponttal teljesen átjárható Spanyolországot ígér az Enel

Az elmúlt napokban két európai államból is érkeztek bejelentések nagyszabású töltőtelepítési programokról, melyek célja, hogy villanyautóval is gond nélkül megközelíthető legyen valamennyi országrész. Az egyik Lengyelország, ahol az ország legnagyobb energiatermelő vállalata, a Polska Grupa Energetyczna létesít 1500 új töltőpontot 2022-ig, míg Romániában az Enel X Romania ígért 2500 töltőoszlopot öt éven belül. Úgy tűnik, hogy az olaszországi Enel nagyon szívén viseli Európa átjárhatóságát, ugyanis most spanyolországi közműszolgáltató leányvállalatán keresztül mutatta be terveit egy kiterjedt, mindenki számára hozzáférhető töltőhálózat kiépítésére. Az Endesa egy külön üzletágat alakított ki a töltőtelepítéseknek Endesa X néven, amely az elkövetkezendő öt évben több, mint 108 000 új töltőpont létrehozását tűzte ki célul Spanyolországban. A 65 millió eurós beruházás megvalósítása két szakaszban fog lezajlani. 2019-ben és 2020-ban az Endesa X összesen 2000 új nyilvános töltőponttal gazdagítja a spanyol töltőinfrastruktúrát, amelyek a 35 000 főnél népesebb városokat fogják összekötni, 15 000 kilométernyi főutat és városi úthálózatot lefedve. A vállalat szerint így az ország lakosságának 75%-a hozzáférést nyer nyilvános töltőponthoz a saját környékén, ami azt is jelenti, hogy valamennyi villanyautós 100 kilométeres körzeten belül talál töltőpontot, bárhol is legyen éppen. A 2021-től 2023-ig tartó időszakban további 6500 nyilvános töltőpont jelenik meg az utakon, bevásárlóközpontoknál, hoteleknél, parkolókban, és egyéb forgalmas helyszíneken, ám mindeközben az Endesa X 100 000 privát töltőpont telepítését is megkezdi lakóterületek magán parkolójában, illetve vállalati parkolókban.

Forrás: Electrive

A töltőberendezések a fogyasztók igényeinek és a helyszíntől függően lesznek kiválasztva, így 3,7 kW-os normál töltők, 22 és 50 kW-os gyorstöltők, és 150 kW-os villámtöltők is szerephez jutnak a programban. A szolgáltató azt ígéri, hogy az országhoz tartozó szigetek sem maradnak ki a szórásból, így ez a projekt a legalaposabb, legambiciózusabb töltőtelepítési stratégia, mellyel Spanyolország valaha is rendelkezett. Hogy a villanyautózást választó lakosságnak kétsége se legyen afelől, hogy tényleg jót tesz-e a környezetnek az elektromos autó használatával, az egész nyilvános töltőhálózat 100%-ban megújuló forrásból származó elektromosságot fog kínálni. Az Endesa X berendezésein való töltést az X-Recharge mobiltelefonos applikáció teszi még egyszerűbbé, melyen keresztül a fogyasztók mindenféle információt megtalálnak az egyes helyszínekről, és távolról is irányíthatják a töltési folyamatot.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.