Hét év alatt ötvenszeresére nőhet a ChargePoint töltőhálózata

Elképesztő célkitűzést állított maga elé a ChargePoint a múlt héten megrendezett Global Climate Action Summit klímaváltozás elleni védekezésről szóló találkozón: a világ egyik legnagyobb töltőhálózatával rendelkező vállalata bejelentette, hogy felgyorsítja töltőtelepítési programját, és 2025-ig bezárólag globálisan összesen 2,5 millió nyilvános töltőponttal fogja támogatni az elektromos autózás terjedését. 2007-es alapítása óta napjainkig a vállalat valamivel több, mint 54 000 töltőpontot létesített világszerte, ami annyit tesz hogy a következő hét évben körülbelül 50-szeresére fog nőni az a hálózat, amit az elmúlt tizenegy évben építgetett a kaliforniai székhelyű cég. Ha elkezdünk egy keveset számolgatni, akkor rádöbbenünk, hogy valójában ez körülbelül 920 új töltőpontot jelent minden egyes nap, ám vélhetően magába foglalja az olyan eseteket is, mint például amikor 2017 nyarán a ChargePoint átvette a General Electric hálózatának üzemeltetését, mintegy 10 000 töltőponttal növelve ily módon a saját infrastruktúráját.

Az elmúlt években a ChargePoint mindent megtett, hogy az elektromos autó-töltők villámgyorsan bővülő piacán a vezető helyen tudja pozícionálni magát. Többek között a Daimler és a Siemens támogatásával majdnem 300 millió dollárt gyűjtött össze tavaly, amit arra használ fel, hogy Európában terjeszkedjen. Ennek első lépéseként 200 új villámtöltőt ígért az Egyesült Királyságba, melyek akár 400 kW-tal is tudják tölteni a villanyautókat, amint azok képesek lesznek ennek fogadására. Az előrejelzések szerint 2040-re világszerte minden második újonnan értékesített gépjármű tisztán elektromos lesz, de már 2025-ben is legalább 20 millió villanyautó járja majd Észak-Amerika és Európa útjait. A 2,5 millió ChargePoint töltő többsége ez a két terület között lesz egyenlően elosztva, míg a maradékot Ausztrália és Új-Zéland kapja. Pasquale Romano, a vállalat vezérigazgatója a következőképpen indokolta a bejelentést:

„Az elkötelezettségünk, hogy 2,5 millió töltőállást telepítünk 2025-re, a vállalat történelmének legjelentősebb növekedési időszakára, és a javában zajló közlekedési forradalomra épít. A transzformatív változás ideje most van, és az e-mobilitás jövője érdekében széles körben elosztott, jelentős, és a töltőinfrastruktúra fejlesztése terén azonnali beruházásokra van szükség. 100%-ban arra koncentrálunk, hogy tisztább közlekedést lehetővé tévő technológiát fejlesszünk, és a ChargePoint büszke arra, hogy kritikus szerepet játszik az elektromos mobilitásra való átállás megkönnyítésében,  támogatva a csúcstalálkozó azon küldetését, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását világszerte csökkentse.”

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.