Februártól akár heti 3000 Model 3 is jöhet Európába

Európa több országában már konfigurálgatják a kis Teslát a vásárlók, és év végéig valószínűleg minden európai számára elérhető lesz a rendelési oldal. A Tesla azt ígéri, hogy február-március magasságában meg is jönnek az első autók, most pedig újabb részletek szivárogtak ki.

Zeebrugge az új Tilburg

A legnagyobb változás az eddigiekhez képest az lesz, hogy míg a Model S és a Model X esetében az autó részben szétszerelve érkezik a holland Tilburgba, addig a Model 3-ak, teljesen összeszerelve futnak majd be a belga Zeebruggeba. Tilburg azért volt fontos állomás, mert az autók ottani végszerelésével el tudták kerülni az 10% EU vámot, illetve valószínűleg annak egy részét. A Model 3 nagyobb volumene miatt azonban a Tesla úgy dönthetett, hogy nem épít ki egy nagyszabású összeszerelő üzemet, ami aztán pár év múlva, az európai Gigafactory 4 megnyitásával feleslegessé válik. Az átmeneti időszakban inkább benyelik a veszteséget, vagy beépítik az autó árába.

EZT OLVASTAD MÁR?  Hyundai Kona EV valós hatótáv

Musk már korábban is utalt rá egy Twitter bejegyzésben, hogy Európába és Ázsiába új módszerrel, kompszerű hajókon szállítják majd a Model 3-at, most pedig belga sajtóértesülések tudni vélik, hogy heti 3000 autót küldenek majd Európába jövő Februártól. Elméletileg lehetséges lenne, hogy ebben van S és X is, de a tilburgi végszerelés leállításáról nem hallottunk és valószínűleg az 5-10%-os áremelést is elkerülné a cég. A logisztikai szerződést egy ICO nevű vállalat nyerte el, amely kifejezetten erre specializálódtak. A cég 2,5 millió Eurót költ a fejlesztésre, és a legnagyobb Tesla fórum egy helyismerettel rendelkező tagja szerint mintegy 4000 négyzetmétert készít elő a Teslák fogadására a belga kikötőben. Száz embert vesznek fel a Tesla projektre és 300 töltőállomást is telepítenek, a beérkező autókon pedig kisebb javításokat (szállítási sérülések) is végre tudnak majd hajtani. A kikötő egyébként már most is évi 3 millió autó belépőkapuja Európába. Úgy tudni, az autók kb. 15 napot töltenek majd a hajón Európáig, a Tesla tervei szerint pedig a belga kikötőbe érkezés után másfél héten belül valamelyik európai Tesla szalonban várja az új tulajdonost.

EZT OLVASTAD MÁR?  Újabb fontos vevőt kapott a Semi

Ha valakit pedig érdekel, hogyan is működik egy ilyen roll-on/roll-off hajó, akkor az alábbi videón megnézheti.

Autok:

Elektromos autót használsz?