Applikáció figyelmezteti a hibrid BMW-seket, hogy váltsanak elektromos módba

Elstartolt a BMW Electric City Drive névre keresztelt projektje, mellyel az autógyártó a városi légszennyezés problémáját igyekszik enyhíteni a plug-in hibrid sofőrök környezettudatosabb vezetésre való ösztönzésével. Ehhez a németek egy mobiltelefonos applikációt fejlesztettek ki, mely figyeli, hogy milyen üzemmódra van állítva a hibrid jármű, és a város határában értesíti a volán mögött ülő személyt, hogy kapcsolja tisztán villanyos módba a kocsit, ezzel elkerülve a káros gázok kibocsátását lakott területen. A projekt legelső helyszíne a hollandiai Rotterdam, mely relatíve sok hibridjének köszönhetően tökéletes nagyváros egy efféle kísérlet lebonyolítására. Klaus Froehlich, a vállalat igazgatótanácsának tagja tavaly novemberben azt nyilatkozta, hogy a konnektoros hibridek tulajdonosait kényszeríteni is lehetne a tisztán elektromos üzemmód használatára. Ehhez ugyanis minden feltétel adott, a BMW-kbe épített folyamatos összekapcsolhatóság révén a belsőégésű motor automatikusan kikapcsolódhatna, amikor a navigációs rendszer úgy érzékeli, hogy egy városba hajt be éppen a sofőr.

Az Electric City Drive ezen szakaszában azonban az elektromos módra kapcsolás teljesen önkéntes, ám a város vezetősége így is pozitív eredményekről számol be: mindössze az esetek körülbelül 10%-ában hagyták figyelmen kívül a felszólítást a résztvevők. Természetesen annak ellenére, hogy az embereknek megérné az áramot fogyasztani a drága üzemanyag égetése helyett, élesben nem feltétlenül ezt az eredményt kapnánk, hiszen mindenki teljesen másképp viselkedik, ha tudja, hogy éppen egy kísérletben vesz részt. Hogy a projekt miképpen fog folytatódni, mely városok csatlakoznak, és megvalósul-e a korábban emlegetett automatikus üzemmód-váltás, azt egyelőre nem árulta el a BMW.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.