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
auto
2024. 04. 24. szerda

Visszafejlődik a NissanConnectEV alkalmazás

elektromos autó

A Nissan egyik nagy előnye az elektromos autók között, hogy Nyugat-Európában már 2011 óta ad mobiltelefonos távvezérlő alkalmazást az autóhoz, eleinte Carwings, később NissanConnectEV néven. 2016-tól Kelet-Európában is megkapják a vásárlók az alkalmazást, ugyanakkor a gyakorlatban a régebbi autók többségével is használhatjuk Magyarországon is ezt a remek kiegészítőt, mivel a legtöbb magyar utakon futó Leaf használtan érkezett az országba, így ha az első forgalomba helyezés tőlünk szerencsésebb országban történt, akkor itthon is működik az alkalmazás, egyetlen szépséghiba, hogy nem magyar nyelven.

Az alkalmazást (egyelőre) ingyenesen biztosítja a Nissan az autótulajdonosoknak, de annak használatához az autó minden bekapcsolásakor el kell fogadnunk egy jogi nyilatkozatot.

Ha használni szeretnénk az online funkciókat, akkor minden bekapcsoláskor OK gombot kell nyomni

Mivel az alkalmazás ajándékba kapjuk, így néha ugyan morgunk kicsit, de elnézzük neki, hogy sokszor zavaróan lassan kapunk választ az autótól, előfordul, hogy nem indul el a klíma annak ellenére, hogy azt jelzi vissza az app, hogy működik, és sajnos rendszeresen előfordulnak szolgáltatás kimaradások is, megesik, hogy akár több napig nem tud csatlakozni az applikáció az autóhoz.

Az alkalmazásnak számos hasznos funkciója van, többek között ellenőrizhető az autó töltöttségi állapota, így távolról is észlelhetjük, ha a töltés valamiért megszakadt, sőt, emailben is kaphatunk riasztást a fontosabb funkciókról, többek között a töltés befejezéséről is. A legfontosabb talán az, hogy távolról be- és kikapcsolhatjuk a légkondicionálót, így mire az autóhoz érünk télen leolvadt ablakok és kellemesen meleg utastér vár, nyáron pedig nem kell forró autóba beülnünk. Ezek a funkciók a komfort mellett a hatótávra is jótékonyan hatnak, mivel ha töltőre csatlakoztatott autóval kapcsoljuk be, akkor nem vagy csak részben fogyasztjuk az akkumulátorban tárolt áramot az utastér lehűtésére vagy felfűtésére.

A vezetési előzményekről is különféle statisztikákat nézegethetünk, összehasonlíthatjuk, hogy melyik útvonalon mennyit fogyasztott az autó, ami elősegíti, hogy megtanuljunk takarékosabban vezetni.

Biztos vannak olyan autósok is, akikkel már megesett, hogy elfelejtette hol parkolt le az autóval. Első hallásra ez kicsit furcsán hangzik, de ismeretlen helyen egy hatalmas bevásárlóközpont parkolójában 20-30 teljesen egyforma sorban nem is mindig egyszerű megtalálni, hol is parkoltunk. Ezen a problémán segíthet az Autó keresése funkció, amely térképen megjeleníti az autó utolsó ismert tartózkodási helyét, de akár autólopás esetén is hasznos lehet ez a funkció az autó visszaszerzéséhez.

Nissan Connect alkalmazás, Autókereső funkció

A Renault épp ma jelentette be, hogy az új Zoe megújult alkalmazást kap, hasonló funkciókkal, és a Hyundai is azt ígéri, az újabb modellekhez már Európában is jár majd a BLUE LINK alkalmazás (eddig csak az Egyesült Államokban működött a Hyundai alkalmazása). A lényeg tehát, hogy egyre több gyártó veszi észre, hogy ez a funkció hasznos, a felhasználók kedvelik, a legtöbb hagyományos autóhoz nincs ilyen lehetőség, így ez is egy nyomós érv az elektromos autók mellett.

Ebben a fejlődő környezetben különösen szomorú, hogy a Nissan hamarosan kiveszi az utóbbi funkciót az alkalmazásból. A Nissan Magyarország tegnap emailben arról tájékoztatta a szolgáltatást használó ügyfeleket, hogy 30 nap múlva megszűnik az autó keresése funkció.

Hamarosan megszűnik az Autó keresése funkció

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.