Kaliforniában az áramszolgáltató segít autótípust választani

Dél Kalifornia legnagyobb áramszolgáltató vállalata, a South California Edison egy érdekes és hasznos alkalmazást készített, amely – pénzügyi oldalról megközelítve – segít a döntésben, hogy érdemes-e hagyományos autóról elektromosra váltanunk, és melyik a számunkra ideális modell.

Akár hagyományos, akár elektromos autó vásárláskor a többség elsősorban a vételárat és a fogyasztást (elektromosnál inkább a hatótávot) veszi figyelembe, pedig ez sokszor téves döntéshez vezet. Ha valaki keveset autózik, könnyen megeshet, hogy hosszú távon jobban járhat egy olcsóbban megvásárolható, cserébe magasabb fogyasztású, kisebb hatótávolságú autóval, mintha drágán vásárol egy kis fogyasztású autót. A kulcskérdést a birtoklás teljes költsége, azaz a TCO (Total Cost of Ownership) jelenti, amibe bele kellene számolnunk a vételártól kezdve az olyan apróságokat, mint parkolási költség és ablakmosó folyadék, végül a várható eladási árat, így könnyen összehasonlíthatnánk, hogy melyik típussal mennyibe kerül 1 km autózás, különösen keveset autózóknak még az sem kizárt, hogy a taxi vagy az autókölcsönzés, esetleg egy autómegosztó szolgáltatónál szerződést kötni lenne a legolcsóbb közlekedési mód.

Az SCE autóválasztó alkalmazás 0 és 100 közötti pontszámot rendel az autókhoz

A pontos számításhoz persze egyrészt nagyon jól kellene ismerni a használati módunkat, ráadásul nem csak a mait, de a jövőbenit is, nem beszélve a majdani eladási árról. Kézzel kiszámítani tehát, hogy melyik autó mennyibe kerül nagyon időigényes feladat, ebben segít az áramszolgáltató alkalmazása. A villanyautók vételára szinte minden esetben magasabb, mint egy hasonló hagyományos autó, az üzemeltetési költségek cserében lényegesen alacsonyabbak, mint egy benzines vagy dízel autó esetében. Az egyik legfontosabb tétel az üzemanyag ára, de a szervizköltségek sem elhanyagolhatók, és figyelembe kell venni az adó vagy egyéb kedvezményeket is, például Magyarországon a zöld rendszámos autók számos településen ingyenes parkolhatnak, ezért az autó kiválasztásakor, amennyiben nem elsősorban érzelmi döntésről van szó, érdemes lenne mindig kiszámolni a TCO értéket.

Megnézhető az egyes típusok vételára és az elérhető kedvezmények

Ezt a feladatot könnyíti meg az új alkalmazás, amelynek adatbázisa tartalmazza a legtöbb 2018 és 2019 években elérhető elektromos, hibrid és hagyományos, belső égésű motorral működő személyautó adatait, és minden típus kapott egy pontszámot 0 és 100 között, így csupán a saját paramétereinket kell megadnunk, azaz éves kilométer futás, annak mekkora részét tesszük meg városban, a töltési lehetőségeink (otthon, munkahely vagy nyilvános töltőállomások), valamint módosíthatjuk a program üzemanyagár javaslatait is, ezek után az alkalmazás segít a számunkra legolcsóbb autó kiválasztásában és összehasonlíthatjuk a kiszemelt példányokat akár a jelenleg használt autónkkal is.

Megversenyeztethetjük a jelenlegi és jövőbeni autónkat az alkalmazásban, hogy megtudjuk mennyit spórolhatunk az autócserével

Sajnos a magyar viszonyok és az elérhető autótípusok eltérnek Kaliforniától, így számunkra nem elég pontos a költségkalkuláció a döntéshez, de mindenképp egy érdekes játék lehet az autók összehasonlítása.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.