20%-kal csökkenti a Tesla a villanyszámlát Ausztráliában

Ausztráliában az elektromos áram viszonylag drága a családok számára és az elektromos hálózat is számos problémával küszködik. A Tesla még az előző  kormányzattal megállapodott a helyzet javításáról egy virtuális erőmű megvalósításával, amely 50 000 Powerwallt és ugyanennyi napelemes kiserőművet tartalmaz. A projektért kicsit aggódtak a közelmúltban a résztvevők egy kormányváltás miatt, de szerencsére az új kormány is támogatja a tervet. Ez a projekt alapvetően eltér a Dél-Ausztráliában elkészült hatalmas energiatároló teleptől, itt ugyanis decentralizáltan, lakóházakba telepítenek energiatároló egységeket és napelemes rendszereket.

A projekt három fázisból áll. 2018 júliusában az első fázis során telepítették az első 100 Powerwallt, melyeket kifejezetten alacsony jövedelmű családok kaptak meg a költségeik csökkentésére. Néhány hónappal később megkezdődött a második fázis, melynek során 1000 Powerwallt telepítenek. A második fázis várhatóan 2019 októberében fejeződik be.

Ezután a projekt a harmadik fázisba léphet, írja az Electrek, annak köszönhetően, hogy a Tesla és a kormány egyaránt sikeresnek ítélte az első két fázist. Az eredmények egyértelműen biztatóak, ugyanis a rendszer 20%-kal csökkentette a villamos energia árát a részt vevő családok számára.

Forrás: virtualpowerplant.sa.gov.au

„A megvalósult virtuális erőmű megfizethető villamos energiát biztosít Dél-Ausztrália néhány leghátrányosabb helyzetű háztartása számára, miközben növeli az állam villamosenergia-hálózatának megbízhatóságát. A kísérlet 2. fázisában résztvevő háztartások több mint 20 százalékkal kevesebbet fizetnek az elektromos energiáért, mint a 2019. július 1-től érvényes piaci ár. Az 1. és 2. fázis eredményei már elősegítik a potenciális 3. fázis kialakítását, hogy a lehető legtöbb család részt vehessen majd a programban. A programban elsősorban kisebb méretű, 5 kW teljesítményű napelemes rendszereket telepítettek, mivel ezek illeszkednek a kisebb házzal, így kisebb tetővel rendelkező családok lehetőségeihez.” – mondta a projektről Dan van Holst Pellekaan miniszter.

A projekt harmadik, legnagyobb fázisánál felhasználják az első két fázis során megszerzett tapasztalatokat, így a lehető leghatékonyabban telepíthetik majd a rengeteg hátra lévő rendszert.

Dan van Holst Pellekaan miniszter hozzátette: „A virtuális erőmű projekt 3. fázisa 50 000 háztartást csatlakoztat majd a 250 MW kapacitású virtuális erőműhöz. A virtuális erőművek szerves részét képezik majd Ausztrália energiarendszerének a jövőben. A rendszer lehetővé teszi, hogy a napelemekkel rendelkező háztartások tárolhassák a nap folyamán megtermelt energiát, majd naplemente után is saját termelésükkel láthassák el az otthonukat. A projekt fedezetét egy 2 millió dolláros támogatás és egy 20 millió dolláros hitel nyújtotta a Dél-Ausztrál Megújuló Technológiai Alapból.”

A projekt segítségével megtanulják, hogy az elosztott energiaforrások integrálása hogyan tudja „feloldani a skálázható fogyasztói értéket és az energiaellátási rendszer megbízhatóságát és biztonságát a nemzeti villamosenergia-piacon.” mondta el a projektről Dan van Holst Pellekaan miniszter.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.