Indiában 5645 db buszt cserélnek elektromosra

India 65 városában összesen 5645 db városi és városok közötti személyszállítást végző buszt cserélnek elektromosra egy kormányzati döntés alapján. A cél az autóipar támogatása, a városok levegőjének tisztábbá tétele és elindítani Indiát a változás útján. A hírt a Twitteren Amitabh Kant, a kormányzat India átalakításával foglalkozó szervezetének (National Institution for Transforming India – NITI Aayog) vezetője tette közzé.

További információt egyelőre nem közöltek a tervről, de korábbi nyilatkozatokból egyértelmű, hogy India egyre inkább arra törekszik, hogy növeljék a tiszta energia felhasználását minden területen, többek között az elektromos járművek feltöltésére is. Kant elmondta, hogy céljaik között szerepel a városok megtisztítása, az import csökkentése, valamint a napenergia felhasználás növelése.

Az indiai Tata Motors által gyártott elektromos buszok (forrás: Tata Motors)

Az elektromos buszokról szóló bejelentést egy másik bejelentés is kiegészítette: India az elektromos járművek adóját 12-ről 5%-ra csökkenti, ugyanez a tétel az elektromos járművek töltőberendezései esetén 18-ról 5%-ra mérséklődik.

Az elektromos buszok beszerezésének határideje egyelőre nem ismert.

 

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.