Rivian alapra épül a Lincoln villanyautója

A tavalyi North American International Auto Show az amerikai autógyártók elektromobilitási ígéreteiről szólt – ekkor jelentette be többek között a Lincoln is a legelső tisztán elektromos modelljének érkezését. Itt Európában ez kevésbé érdekes hír, az Egyesült Államokban viszont annál inkább, merthogy a két legnagyobb amerikai autógyártó almárkái csaphatnak össze a piacon első villanyautóikkal: a Fordhoz tartozó Lincoln, és a General Motors Cadillacje, melynek szintén 2021 környékén lesz megvásárolható villanyos sportterepjárója. A két gyártó azonos irányból, plug-in hibrideken keresztül indult el a paletta elektromosítása felé, a Lincolnak azonban van egy hatalmas segítsége a tisztán elektromos hajtáshoz: a Rivian, melybe a Ford 500 millió dollárt fektetett be tavaly. A start-up már egy SUV-t, és egy pick-upot is bemutatott, valamint rendelkezésére áll egy olyan technológia – a járművek aljában megbújó gördeszka-padlólemez –, ami jelentősen csökkenteni tudja a villany-Lincoln fejlesztési és gyártási költségeit. Az amerikaiak tegnap bejelentették, hogy a prémium villanyautó elkészítése a Riviannal közösen, annak platformjára fog történni.

Rivian R1T és R1S

A Lincoln nem árult el részleteket készülő modelljéről, a Riviantól viszont megtudtuk, hogy ámbár egy divatterepjáróról beszélünk, gyökeresen másra kell számítanunk, mint a Rivian R1S – míg a start-up elsősorban a praktikusságra és a teljesítményre koncentrál, addig a nagyok inkább a luxust és a kényelmet helyezik előtérbe.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.