Európai turnén a Ford Mustang Mach-E

Csütörtökön hivatalosan is bemutatkozott az európai közönség előtt a Ford Mustang Mach-E, ezzel elstartolt az amerikai autógyártó Go Electric roadshowja, amely során Európa legfontosabb villanyautó-piacainak fogyasztói személyesen is megismerkedhetnek a tisztán elektromos Mustanggal. A turné első állomása London, amely az elmúlt években jelentős lépéseket tett a szennyező járművek elleni küzdelemben, de az ország más helyszínein is felbukkan a Mach-E – hat hónapon keresztül járja majd az Egyesült Királyságot, a Ford becslései szerint mintegy négymillió embernek prezentálva a villanyos meghajtás előnyeit. Eközben más európai országokban, többek között Franciaországban, Németországban, és Hollandiában is hasonló kirándulásra indul a crossover vonásokat hordozó izomautó.

A londoni debütálás egyébként nem a legelső európai felbukkanása a villany-Fordnak, január végén ugyanis megérkeztek az első bemutatódarabok egy norvég autókereskedésbe, ahol több ezer potenciális vásárló gyűlt össze megnézni a járművet. Norvégia és az Egyesült Királyság lesznek az elsők, ahova leszállítja a megrendelt villanyautókat a Ford, az itt élő vásárlók már idén ősszel élvezhetik a First Edition 332 lóerőjét. A márciusi Genfi Autószalonon ne számítsunk az autóra, a Ford ezen az eseményen sajnos nem lesz ott.

A Mustang Mach-E az előfutára az európai Ford-kínálat elektromosításának, amely után 2021 végén összesen 18, többségében enyhe, full, és konnektoros hibrid, valamint kisebb részben tisztán elektromos modell közül választhatnak a vásárlók. A külső forrásból is tölthető autókhoz a gyártó 1000 új töltőpont telepítését jelentette be a következő három év alatt a vállalat telephelyein szerte Európában, ezzel könnyítve az alkalmazottak elektromosra váltását. Akik idén adják le a rendelést a kocsira, azok egy éven keresztül ingyenesen használhatják a FordPass szolgáltatást, kényelmesen hozzáférve 21 ország több mint 125 000 töltőpontjához.

Az amerikaiak ez idáig nem árulták el, hogy hány megrendelés érkezett a többféle teljesítménycsomagban is választható autóra, ám az Autocar úgy tudja, hogy a First Edition kiadást globálisan tízezer darabra korlátozta a gyártó, ez pedig már tavaly elfogyott.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.