Spanyolországban Superchargerek zárnak be a COVID-19 miatt

A Tesla a gyárbezárásokról szól hírek kapcsán többször is megerősítette, hogy a Supercharger töltőhálózat működése, valamint a szerviz szolgáltatások nincsenek veszélyben. Ennek ellenére Spanyolországból mégis olyan hírek érkeztek, hogy négy Supercharger állomás nem (vagy korlátozottan) lesz elérhető a következő hetekben a koronavírus járvány miatt.

Meglepő lépés a töltők bezárása, más szolgáltatók inkább kedvezményekkel igyekeznek az autósokat magukhoz csábítani. Spanyolországban a Tesla épp annak a modellnek esett áldozatául, ami miatt a konkurens szolgáltatóknál gyorsabban és olcsóbban tudja a villámgyors töltőit telepíteni. A Tesla ugyanis igyekszik egyéb létesítmények, hotelek, éttermek, bevásárlóközpontok parkolóiba telepíteni a töltőoszlopokat, amelynek hatalmas előnye, hogy ezeken a helyszíneken általában nem kell hónapokat várni a költséges teljesítménybővítésre.

Supercharger állomás Spanyolország, Madrid, Getafe (fotó: Twitter @jorgemilburn)

A Tesla rendszeresen olyan partnereket választ, ahol már rendelkezésre áll a megfelelő elektromos teljesítmény. Ezzel a megoldással a teljesítmény rendelkezésre tartásának költségén is takarékoskodni tud mind a Tesla, mind az a létesítmény, amelynek a parkolójába telepítik a töltőket. Az autósok számára előnyös és hátrányos is ez a megoldás. Előny, hogy töltés közben nem feltétlenül kell az autóban ülni, be tudnak vásárolni például amíg az autó töltődik, valamint mosdó is található így a Superchargerek közelében. Az viszont hátrány, hogy ezek a helyszínek jellemzően nem közvetlenül autópályákon találhatók, így aki hosszabb úton áll meg tölteni, néhány extra kilométerrel számolhat.

EZT OLVASTAD MÁR?  Elektromos autó villámtöltő Székesfehérváron

A kitérő után térjünk vissza a spanyol töltőbezárásokra. A négy érintett töltőállomás mind-mind szállodák parkolójában helyezkedik el, melyek a járvány miatt bezárnak, ezért a töltők sem lesznek elérhetők. Az érintett töltőállomások az alábbiak:

  • Getafe, Madrid (Hotel Ramada)
  • Fuengirola, Malaga (Hotel Higuerón)
  • Tarragona (Hotel La Boella)
  • Burgos (Hotel Landa) 8:00-22:00 között elérhető

Az alábbi fotók a jelenleg átmenetileg bezáró madridi töltőállomás 2018-as átadásakor készültek.

Elektromos autót használsz?