Főoldal » elektromos autó » Akkumulátoros és üzemanyagcellás kisteherautókat is gyárt majd a Mitsubishi Fuso

Akkumulátoros és üzemanyagcellás kisteherautókat is gyárt majd a Mitsubishi Fuso

Hidrogénmeghajtású tehergépjárművek sorozatgyártását jelentette be a Daimler AG alá tartozó Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation (MFTBC) az évtized végétől, hogy a gyártó teljesíteni tudja a 2039-re kitűzött széndioxid-semlegességet új járművei között a japán piacon. A közleménnyel együtt a Fuso egy üzemanyagcellás kisteherautót is bemutatott, mely valójában a 2019-es Tokiói Autószalonon prezentált Vision F-Cell koncepció továbbfejlesztett változata, valamint az akkumulátoros villanyos eCanter hidrogénnel hajtott testvére.

FUSO eCanter F-Cell

Ennek a 7,5 tonnás bruttó össztömegű, városon belüli áruszállításra tervezett elektromos modellnek a sorozatgyártása már 2017-ben elkezdődött, ám a sajtóanyag szerint csupán körülbelül 150 darab van szolgálatban szerte Japánban, Európában, és az Egyesült Államokban, pedig ennél jóval ambiciózusabb tervei voltak a gyártónak két és fél évvel ezelőtt. Hatótávja 100 kilométer, amit az eCanter F-Cell megtripláz, valamint a töltéshez is kevesebb mint 10 perc szükséges, amennyiben rendelkezésre áll a szükséges hidrogéntöltő-infrastruktúra.

FUSO eCanter F-Cell

Az eCanternek vélhetően nem volt akkora sikere, mint amire a Fuso eleinte számított, hiszen már fejlesztés alatt áll a második generációja, illetve idővel további tisztán elektromos modellekkel is bővül a vállalat kínálata. A japánok úgy vélik, hogy a jövő teherszállításában egyaránt helye lesz mindkét alternatív meghajtásnak, és tökéletesen kiegészítik majd egymást a szállítási feladatokat végző vásárlók igényeinek kielégítésében.

FUSO eCanter

A Fuso a Daimler által alapított K+F szervezettel, az Electric Mobility Grouppal dolgozik együtt jövőbeli elektromos modelleken a gyártó valamennyi tehergépjármű- és buszszegmenséhez. Habár a cég a japán karbonsemlegességet emlegeti, ezek az új villanyos modellek a globális piacra érkeznek, csakúgy, mint az évtized végére tervezett üzemanyagcellás teherautók, már ha valóban mutatkozik rájuk kereslet.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.