Már a közlekedési lámpákat is ismerik a Teslák

Úgy néz ki, újabb mérföldkőhöz ékezett a Tesla önvezető rendszerének (FSD) fejlesztése és az autók hamarosan kezelni tudják majd a közlekedési lámpákat és egyes táblákat is. Az új funkciókat a napokban kezdeték megkapni a cég publikus teszt programjában (EAP) résztvevő amerikai autók.

Ízelítő a jövőből

Tehát egyelőre csak az EAP résztvevők és egyelőre csak az USA-ban kapták meg a frissítést, de mint minden Tesla újdonságnál, ez a dolgok normális menetrendje. Ha minden jól megy ezzel az utolsó teszteléssel, akkor pár hét múlva megkapja a teljes amerikai flotta, aztán később pedig a világ többi része is. De mit is tud pontosan az új szolgáltatás?

Az internetre felkerült videók és egy frissített Model Y használati útmutató tanúsága szerinte a rendszer kombinálja a térkép információkat és az első kamera képét, hogy felismerje hol számíthat közlekedési lámpákra, illetve STOP táblákra. Amíg a kamera nem azonosítja be ezeket, addig a képernyőn csak halványan látszanak a piktogramok, majd a vizuális megerősítés után jelennek meg teljesen.

Ha éppen használjuk az automatikus navigációt, akkor a rendszer meg fog állni a STOP tábláknál, illetve a piros lámpáknál – sőt, már sárgánál is lassít és a felfestéshez érve megáll.

Erősen korlátozva

A Tesla talán minden eddiginél óvatosabban vezeti be az új funkciót és ez nem csak a leírásban található megannyi figyelmeztetésből derül ki, de a rendszer korlátozásaiból is.

Először is, jelenleg csak egyenes haladás esetén van engedélyezve a közlekedési lámpák használata – ha kanyarodó sávban érkezünk a kereszteződéshez, akkor a felfestéshez érve az autó megáll és vizuális illetve hang jelzés mellett visszaadja az irányítást. Azonban még egyenes haladás és zöld jelzés mellett is, a lámpa előtti felfestéshez érve az autó lassít és a sofőrnek kell engedélyt adni a kereszteződésbe behajtásra – ezt vagy a gázpedál lenyomásával, vagy az Autopilot/váltó karjának ismételt lehúzásával teheti meg. Utóbbi valószínűleg azokra a kritikákra válasz, amelyeket az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy a Tesla nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy a sofőrök ne tudják meg kijátszani a rendszerének biztonsági funkcióit. Azért, ha valakit túlzottan zavarna az autó lassítása, van egy kis könnyítés: nem kell megvárni amíg kezdi elvenni a gázt, ahogy jelzi a képernyőn, hogy felismerte a zöld jelzést, rögtön engedélyt adhatunk a továbbhaladásra.

A világon annyi fajta közlekedési lámpa van, hogy még ezek felismerése sem triviális. Forrás: Tesla

A rendszer hasonlóan óvatos a STOP tábláknál is. Miután megállt a felfestésnél, a sofőrnek kell továbbvezetnie az autót, nem indul el magától, de hasonlóan, ha egy T kereszteződés szárában haladunk, nekünk kell jobbra, vagy balra kanyarodnunk.

Ezeket a limitációkat valószínűleg fokozatosan vezetik majd ki, ahogy a valós felhasználói adatok alapján az látszik kirajzolódni, hogy a rendszer magától is mindig helyesen döntene.

A fenti új szolgáltatások csak azoknak járnak majd, akik megvásárolták a Teljes Önvezetés  (FSD) opciót.

A frissítés angol nyelvű részletes leírása az alábbi képen található:

Forrás: imgur.com/grandxadmiral
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.