Hivatalos: Detroitban sem lesz idén autókiállítás

A Detroiti Autószalon a következő néhány hónapra tervezett jelentősebb autókiállítások utolsó végváraként állt szemben a COVID-19 pusztító seregével szemben, de végül elvesztette a csatát: a szervezők tegnap hivatalosan is bejelentették, hogy a koronavírusra való tekintettel idén már nem lesz megtartva a rendezvény. A döntés egyáltalán nem meglepő, hiszen az elmúlt napokban drámaian megugrott a fertőzöttek száma az Egyesült Államokban – míg tíz nappal ezelőtt még „csak” 10 000 betegről tudtak a hatóságok, addig mostanra több mint 100 000 ember hordozza bizonyítottan a vírust az országban, túllépve a kínai megbetegedések számát is a hivatalos adatok szerint.

Forrás: NAIAS

A NAIAS (North American International Auto Show) néven is ismert autókiállítás június 7-én nyitotta volna meg kapuit, és egészen 20-áig tartott volna, ám az idei kimaradással két és fél év telik el a legutóbbi és a következő, 2021. júniusi alkalom között. Ennek az az oka, hogy az eseményt egészen mostanáig még januárban tartották, ám mivel a szintén januári CES elektronikai szakkiállítás egyre több autós tartalommal bővül, a szervezők jobbnak láttak egy másik hónapot választani.

Forrás: GM

Az amerikai autóipar szívében évente megrendezett autókiállítás sosem volt igazán az elektromos meghajtású újdonságok svédasztala, mindig is a Ford, General Motors, és a Fiat-Chrysler gigantikus pick-upjainak és divatterepjáróinak színpadául szolgált. Ám ahogyan ezek a vállalatok is kezdenek apránként az elektromobilitás felé fordulni, úgy számíthatunk egyre több elektromos modellre Detroitban is.

Forrás: GM

A General Motors például egy márciusi villanyautós nap keretében bemutatta Ultium elnevezésű moduláris rendszert, mellyel párhuzamosan számos teljesen új tisztán elektromos modellt bejelentett. Köztudott, hogy érkezik a Chevy Bolt EV új változata, egy villanyos GMC Hummer és SUV, valamint egy zéró emissziós Cadillac is, miközben a Fordnál sem tétlenkednek, készül a Lincoln márka első villanyautója. A Volkswagen I.D. 4 premierjének is ez a rendezvény adott volna otthont. Remélhetőleg az autógyártók a járvány ellenére sem hagynak minket információk nélkül, és digitális úton megoldják a bemutatókat, ahogyan a Genfi Autószalon lefújásakor is történt. A NAIAS helyszínén ideiglenes kórházat húznak fel a hatóságok.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.