Volvo: az új technológiákat kell támogatni az autóiparban

Felesleges pénzkidobás lenne az autóipart abban támogatni, hogy a járvány okozta válság előtti állapotába térjen vissza, helyette a kormányzatoknak az új technológiákra kellene fordítaniuk a pénzt, ahogyan azt a koronavírus előtt tervezgették – hangzott el Håkan Samuelsson, a Volvo vezérigazgatójának beszédében a Financial Times múlt heti digitális konferenciáján. A svéd autógyártó főnöke szerint naivitás lenne azt gondolni, hogy egy ekkora járvány után minden visszatér a normál kerékvágásba, azaz a vásárlók besétálnak a kereskedésekbe, és hazavisznek egy dízelautót. Ehelyett ő arra számít, hogy felgyorsul az elektromos járművekre való átállás üteme: a fogyasztók egyre inkább a környezetbarát technológiákat fogják keresni, a döntéshozóknak pedig csak azokat a gyártókat szabad támogatniuk, amelyek nem a régi világ felé akarnak mozdulni.

Samuelsson véleményét nem is kevesen osztják, hiszen ahogyan egyre inkább úgy tűnik, hogy Európa kezd feltápászkodni a járványtól kapott pofon után, úgy egyre gyakrabban hallani a közgazdászoktól és környezetvédőktől olyan javaslatokat, melyek teljesen új alapokra helyeznék át a gazdaságot. Erre aligha lehetne megfelelőbb alkalmat találni, hiszen most az egész világ megtapasztalhatta egy rövid időre, hogy milyen tiszta levegő és csend uralkodhat a településeken a hagyományos meghajtású járművek nélkül. Némi bizakodásra adhat okot a Bloomberg értesülései alapján született minapi cikkünk, mely szerint készül egy uniós „zöld” segélycsomag az európai autóipar számára. Ennek legfontosabb eleme a kibocsátásmentes autók áfamentességének bevezetése, ám hivatalos információk egyelőre nem állnak rendelkezésre.

Samuelsson arról is beszélt, hogy a járvány a városlakók közlekedési szokásaira is hatással lesz. A saját autó – mely szerinte egy nagyvárosban nem igazán praktikus koncepció – háttérbe szorul, és az ennél sokkal rugalmasabb megoldások, például az autómegosztó szolgáltatások értékelődnek fel. A vezérigazgató úgy gondolja, hogy az emberek a bezárkózás alatt megbarátkoztak az online kereskedelemmel, s olyanok is tapasztalatot szereztek benne, akik eddig bizalmatlanok voltak az internetes vásárlással. Szerinte ez nem jelenti az autókereskedések végét, ám az adásvételt megelőző információgyűjtés sokkal nagyobb arányban fog az interneten történni, mint idáig.

A magasan fejlett vezetéstámogató rendszereiről is ismert vállalat igazgatója az önvezető járművekkel kapcsolatban azonban meglehetősen pesszimista. Arra a kérdésre, hogy valóban itt vannak-e már a sarkon a sofőr nélküli járművek, a CEO azt felelte: „Ezt mondogatjuk már évek óta, jó hosszú az a sarok!

„Az automatizált robottaxik néhány éven belül megérkeznek, de felhasználásuk korlátozott lesz. Csak bizonyos területeken, bizonyos időjárás mellett, bizonyos sebességen fognak működni. Az önvezető autók is jönni fognak, de talán nem olyan hamar, mint ahogyan azt pár évvel ezelőtt gondoltuk.”

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.