Kiderült az elektromos városi Renault ára – FRISSÍTVE

A Renault ugyan még nem tette közzé a februárban bemutatott Twingo Z.E. hivatalos vételárát, a németországi Bundesamtes für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle (BAFA) ügynökség által közzétett dokumentumba, mely az állami támogatásra jogosult villanyautókat listázza, bekerült a tisztán elektromos városi kisautó is. A Twingo Z.E. Vibes elnevezésű alapszintű felszereltségi csomag eszerint 20 832 eurós listaáron kerül forgalmazásra Németországban. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez pontosan mit is tartalmaz, de akiket kevésbé érdekelnek az extrák, és csak egy új autóhoz szeretnének minél kedvezőbb áron hozzájutni, azokat szíven fogja ütni, hogy a legolcsóbb benzinmotoros változat ajánlott kiskereskedelmi ára ennek majdnem pont a fele, 10 128 euró.

Az általános, 19%-os német áfával együtt 24 790 euróra növekszik a villanyautóért fizetendő összeg, ám az év végéig 16%-os kedvezményes áfa van érvényben, amivel 24 165 euróra csökken a bruttó vételár. A németeknél ideiglenesen 9000 eurós támogatás jár az elektromos Twingóért, a forgalmazás kezdete viszont egyelőre nem ismert.

Magyarországon már a hagyományos változat sem elérhető, valószínűleg a kibocsátásmentes Twingo sem lesz a kínálat része, pedig a német árból átszámolt 7,3 millió forint körüli listaárral újabb modellel bővülne a 2,5 milliós állami támogatásra jogosult villanyautók köre. Így a kicsi Renault a Smart EQ Fortwo és Forfour, valamint a Volkswagen e-Up modellekkel kerülne közel egy árba.

A Twingo Z.E.-t egy 60 kW teljesítményű villanymotor mozgatja 160 Nm nyomatékkal, a nettó 21,3 kWh-s folyadékhűtéses aksiból pedig városban akár 250 kilométert is ki lehet hozni a WLTP szerint. DC töltésre nincs lehetőség, AC hálózaton viszont 22 kW-os teljesítményt adott neki a Renault.

FRISSÍTÉS: Időközben a Renault hivatalos közleménye is befutott, amiből kiderül, hogy a Vibes nem az alapszintű felszereltségi csomag lesz, hanem az első, limitált kiadású, egyedi festéssel érkező változat, augusztus közepi rendelési lehetőséggel Németországban. 2020 legvégén elérhetővé válik olcsóbb változat is a villanyautóból, ennek ára egyelőre nem ismert.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.