Titkos találkozó: 2 órát töltött együtt a VW és a Tesla vezére

Mint arról mi is beszámoltunk, Elon Musk a héten 4 napot Németországban töltött, és nagyon sűrű programja volt. Természetesen ellátogatott az épülő berlini (brandenburgi) gyárba, találkozott vezető politikusokkal akik biztosították a teljes támogatásról, és tárgyalt a német Tesla Grohmann leányvállalat vakcinagyártó technológiájáról is egy gyógyszercéggel.

Egy dolog kerülte el csak eddig a média figyelmét: 2 órát töltött a VW vezér Herbert Diess társaságában.

Titkos találkozó

Musk csütörtök este végzett a hivatalos programmal és mindenki azt hitte, hogy repülőgépe ekkor elindult haza az Egyesült Államokba. A gépének útjait követő automata Twitter csatorna szerint (mert, hogy persze ilyen is van, én meg követem, mert még jó hogy) a gép este 9 óra 17-kor szállt fel a berlini reptérről.

Csakhogy alig 26 perccel később a gép már landolt is az alsó-szászországi Braunschweig repülőterén és csak éjjel 11:45-kor indult tovább.

Ha a német városka neve így nem mond semmit, akkor segítünk, a reptér hivatalosan két település Braunschweig és Wolfsburg közös reptere és nagyjából 20 percre van a VW központjától. A helyszín egyáltalán nem volt véletlen. Mint a regionális lap, a Hannoversche Allgemeine (HAZ) megtudta, Muskot személyesen Herbert Diess a német konszern első számú vezére várta a reptéren.

Privát tesztvezetés

Diess nem jött üres kézzel a találkozóra, hozott magával egy ID.3-at és egy ID.4-et is. A HAZ értesülései szerint előbbit Musk el is vitte egy körre a repülőtér területén. A két cégvezető majd két órát töltött együtt és semmi hivatalos vagy pletyka szintű információ nem szivárgott ki az elhangzottakról. Jaj de szerettünk volna légy lenni a falon.

A HAZ felidézi, hogy amikor Diesst legutóbb a Tesla által jelentett versenyről kérdezték, és az épülő német gyárról faggatták, meglepően pozitívan nyilatkozott.

A Tesla olyan jövőbemutató automobil technológiákat hoz Németországba mint az elektromos autózás, a cellagyártás, az internetre kapcsolt járművek és úgy általában az autók szoftvere területén szerzett tapasztalata. A Tesla felrázza majd a konkurenciaharcot az országban, és felgyorsítja iparágunk transzformációját. Ez jó a Berlin-Brandenburg régiónak és jó a Volkswagennek is. – igy a VW vezére.

Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy a két férfi abszolút tiszteli egymást. Musk mindig pozitív példaként említi a Volkswagent – és tett így ezalatt az út alatt is amikor a médiának nyilatkozott -, Diess pedig sokszor elmondta már, hogy szerinte a Tesla mutatta meg az utat az autógyártás jövője felé. Így nem meglepő, hogy pont ők találkoztak és beszélgettek, de az már felettébb érdekes, hogy nem egy a kamerák előtti 5 perces bájolgás volt ez, hanem egy két órás magánbeszélgetés.

Herbert Diess és Elon Musk a 2019-es német Aranykormány díjátadón.

 

Természetesen találgathatunk miről beszélgethetett a világ legnagyobb autógyártójának vezére a világ legértékesebb autógyárának első emberével. Volt szó valamiféle együttműködésről a két cég között? Esetleg a Giga Berlin cellákat szállít majd a Volkswagennek? Vagy a Tesla megosztja velük az önvezető rendszert? Netán a VW ajánlott fel egy kihasználatlan európai gyárat? Talán valamelyik férfi állásinterjún volt? A viccelődést félretéve az is simán benne van a pakliban, hogy egyszerűen csak élvezték egymás társaságát, és megbeszélték az iparág jövőjét érintő kérdéseket, vagy éppen a Mars projekt, esetleg a mesterséges intelligencia jelentette kihívásokat. Lehet ezt majd csak évek múlva tudjuk meg egyikőjük memoárjából.

A VW AG hivatalosan nem erősítette meg a találkozó tényét a HAZ újságírói kérdésére.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.