Long Way Up – 20 800 kilométer villanymotorokkal

Tavaly decemberben beszámoltunk Ewan McGregor és Charley Boorman legújabb motoros kalandtúrájáról, akkor azonban még az út kétharmadát sem tették meg. 8000 mérföldnél jártak a 13 000 mérföldes útvonalon. Dél-Amerika déli csücskéből, Ushuaia városából keltek útra, hogy napi több mint 200 kilométert motorozzanak Argentínán, Chilén, Bolívián, Peruban, Ecuadoron és Kolumbián, Közép-Amerikán és Mexikón keresztül egészen Los Angelesig. Egy hagyományos motorral azonban nem érezték volna elég nagynak a kihívást, így elektromos Harley-Davidson LiveWire motorkerékpárokkal vállalták be a túrát.

Mára nem csak a túra végére értek, de a filmsorozat vágása is elkészült, melynek premierje szeptember 18-án lesz az Apple TV platformon. 100 nap alatt sikerült megtenni a 20 800 kilométert, 16 határátkelőn és 13 országon keresztül. Az alábbi előzetesből az is kiderül, hogy a természeti viszontagságok mellett a hiányos töltőinfrastruktúrával is meg kellett küzdeniük. Az egyik snittben például egy sajnálatos áramszünet következik be a szálláshelyükön, ahol persze éjjel a motorokat is tölteni szerették volna. A motorok megerősített futóművet és túragumikat kaptak, de a kísérő autók is figyelemre méltók: két Rivian R1T is a konvojban haladt. Amíg a premierre várunk, nézzétek meg az alábbi, hivatalos előzetest.

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.