Szakított a Lotus és a Williams az elektromos Evija miatt

Szállítási problémákra hivatkozva felbontotta a Lotus a Williams Advanced Engineeringgel 2019 januárjában kötött műszaki együttműködést, mely során a két cég a tisztán elektromos Evija hiperautó magas feszültségű hajtáslánc-alkatrészeinek fejlesztésén dolgozott össze. A brit gyártó a villanyautó tökéletesítését házon belül folytatja az újonnan megnyitott warwickshire-i fejlesztőközpontban, és azt ígéri, hogy a Williamstől való elválás nemhogy semmilyen negatív hatással nem lesz a végeredményre, de a vásárlóknak átadott autók még jobbak is lesznek az eredeti terveknél.

A Williams tagadja az ellene megfogalmazott vádakat, szerinte a döntés hátterében tőle független kereskedelmi okok állnak. Hozzátette, hogy semmilyen módon nem szegte meg a megállapodás feltételeit, a szerződés felbontása a Lotus részéről azonban jogszerűtlen, így meg fogja tenni a szükséges jogi lépéseket az autógyártó ellen, valamint kártérítést követel az állítólag 2020 áprilisa óta ki nem fizetett számlákért.

A Formula 1-ből és Formula E-ből is ismert mérnökcsapat több másik autógyártóval is együttműködik elektromos hajtáslánc fejlesztésén, többek között a nemrég elkaszált Aston Martin Rapide E projekten is dolgozott. Közleményében hangsúlyozza, hogy a közte és a Lotus között kialakult nézeteltérés semmilyen módon nincs hatással más partneri kapcsolataira és projektjeire.

A Lotus a napokban jelentette be, hogy a koronavírus által félbeszakított tesztprogram csúszása miatt az Evija kiszállítása csak valamikor a jövő év első felében kezdődik a tervezett késői 2020-as szállítás helyett. A nagyjából öt hónapos szünetet a cég további fejlesztésre fordította, így sikerült a villanyautó összteljesítményét 2000 lóerő fölé felpiszkálni az 1973 lóerőről, és az aerodinamika is sokat javult. A WAE megfogalmazása szerint a fejlesztési együttműködés felrúgásával a Lotus azt kockáztatja, hogy a késés még hosszabbra nyúlik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.