Megmutatták a Volkswagen ID.4-et belülről

Hivatalos képeket tett közzé a Volkswagen az ID.4 tisztán elektromos SUV műszerfaláról, elképesztően látványos, letisztult és modern hatású dizájnt tárva elénk. A modell unokatestvére Škoda márkajelzéssel Enyaq iV néven mutatkozott be szeptember 1-én, és mi első kézből tapasztalhattuk meg a MEB padlólemez által nyújtott tágas utasteret, valamint a prémium minőséget. Az analóg vezérlőktől megszabadított műszerfal a pozitív meglepetések közé tartozik, és ugyanez a VW elektromos szabadidőautójára is igaz: a rendszer vezérlésének elsődleges módja az érintőkijelző nyomkodása, ami látszólag hasonló méretű, mint ami az Enyaqba került.

A hasonlóság ellenére azonban számos különbséget találunk a két autó műszerfalán. Az egy sornyi nyomógombot például közvetlenül az érintőkijelző alá helyezte a VW, valamint a középkonzol az ID.4-ben már teljes mértékben a tárolórekeszeké, míg a Škoda irányváltó kapcsolója itt kapott helyet. Az ID.4-ben látható továbbá egy gombcsoport a műszerfal bal oldalán, illetve a az ajtó könyöktámaszán is több kapcsolóval találkozhat a kezünk. Az Enyaqban ülve a negatívumok közé soroltam a kormány mögött elbújtatott apró kijelzőt, ezt a VW egy nagyobb kijelzővel helyettesíti, és sokkal jobban kiemeli a műszerfal takarásából. Ezeket a megoldásokat, valamint a kormánykerék gombcsoportjainak kontrasztos kihangsúlyozását az ID. 3-ban már láthattuk.

A képek mellett a Volkswagen elárult néhány egyéb részletet is a szeptember 23-án bemutatkozó villanyautójáról. A kilincsek belesimulnak majd a karosszériába, és elektronikusan lehet őket feloldani. A MEB platform ezúttal is tágas utastérrel ajándékozza meg a vásárlót, de a csomagtér (543 liter) elmarad a Škodáétól (585 liter). Csakúgy, mint valamennyi ID. modellben, az ID.4-ben is ott lesz a sofőrrel folyamatosan kommunikáló ID. Light fénycsík a szélvédő alsó szegélyén. Németországban először az ID.4 1ST Max elnevezésű limitált kiadású típus lesz rendelhető, amely többek között az ülésekbe épített masszázsfunkcióval fokozza a kényelmet.

A sorozatgyártás már beindult, a megrendelőkhöz való kiszállítás kezdetét pedig még erre az évre időzítették.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.