További 882 millió jut villanyautó támogatásra

A 2020. június 15-én megnyitott elektromos autó vásárlási állami támogatás keretösszege nem csak elfogyott másnap délig, de több pályázat érkezett be, mint amelyre az 5 milliárd forint elegendő volt. Az MTI friss híre szerint a kormány kormány 882 millió forinttal megnövelte a rendelkezésre álló összeget, így mindenki megkapja a támogatást, aki a lezárásig sikeresen benyújtotta az igényét.

A környezetkímélő járművek beszerzése iránt az egyéni vásárlók mellett komoly érdeklődést mutattak a vállalkozások is – mondta el Palkovics László,  innovációs és technológiai miniszter. A többletforrás több mint 230 elektromos jármű vásárlására elegendő, így a teljes 5 882 millió forintos támogatással összesen több mint 2000 elektromos jármű beszerzése történhet meg. A miniszter tájékoztatása szerint 662 magánszemély és 738 vállalkozás pályázott elektromos autó támogatásra. Utóbbiak között 294 taxis vagy személygépkocsis személyszállítást végző cég nyújtott be pályázatot elektromos autó vásárlására.

A közleményből azt is megtudhattuk, hogy a pályázó gazdasági társaságok főként az informatikai, értékesítési és kereskedelmi szektorokból kerületek ki, de előfordultak köztük mérnöki vagy ügyvédi irodák is. Az érdeklődés a taxisok részéről volt a legintenzívebb, a pályázataikban igényelt támogatások összege ugyanis meghaladta a számukra elkülönített 2 milliárd forintos keretet.

Magánszemélyek nem, de cégek elektromos robogó beszerezésére is pályázhattak. Összesen 348 vállalkozás igényelt támogatást elektromos robogó beszerzésére.

Személyautók esetében magánszemélyek számára a legvonzóbb a 11 millió forint vételár alatti kategória, hiszen ezekre 2,5 millió forintos támogatás volt igényelhető. Az értékhatár alá a pályázat kiírásakor mindössze féltucat típus fért be, azonban a későbbiekben ez több mint duplájára növekedett. Június elején cikksorozatban gyűjtöttük össze azokat a típusokat, melyek a maximális támogatásra jogosultak, ide kattintva tekinthető meg a típusok listája és olvasható azok részletes ismertetője.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.