Villanymotort kapott a terepjárók ikonja

Amikor 2017-ben a Jeep nyilatkozataiban elkezdtek megjelenni a paletta elektromosítására utaló megjegyzések, az ikonikus Wrangler az első olyan modell volt, melyhez biztossá vált a plug-in hibrid hajtásláncú változat érkezése. Azóta Kínában megjelent a Grand Commander PHEV, Európában pedig a Renegade 4xe és a Compass 4xe, de a FCA Csoport alá tartozó vállalat tartotta magát a három évvel ezelőtti ígéretéhez a leginkább terepre szánt terepjárójával kapcsolatban. Igaz, egy kis csúszás azért történt, mert a Wrangler 4xe a 2020-ról szóló bejelentés helyett csak 2021 elejétől válik elérhetővé Európában, Kínában, és az Egyesült Államokban, de ez talán megbocsátható az elmúlt fél év történéseinek fényében.

A Wrangler 4xe rendszerében két villanymotor, és egy kétliteres turbófeltöltős I-4 benzinmotor dolgozik együtt egy nyolcsebességes automata sebváltóval összekötve. 375 lóerőjével (280 kW) és 637 Nm nyomatékával ez az eddigi legfejlettebb hajtáslánc, amit a Jeep Wranglerbe valaha beszereltek, és egyben a legtisztább is, hiszen 40 kilométer akár károsanyag-kibocsátás nélkül is megtehető vele. A hatótávolság a szigorúbb amerikai mérés szerint értendő, mivel az autó európai homologizációja még nem fejeződött be, a WLTP szerint várhatóan 50 kilométer körül alakul majd az egy töltéssel megtehető távolság.

Az elektromos energiát a hátsó üléssor alatt elhelyezett 400V-os, 96 cellából álló, 17 kWh kapacitású NMC akkucsomag szolgáltatja. Mivel a Wranglernek gyakran barátságtalan terepviszonyokkal kell megküzdenie, az aksit alulról egy vaskos acélszerkezet védi. A hajtáslánc egésze vízálló, s bár ez nem azt jelenti, hogy a Wrangler úszni is tud, a hagyományos változatokhoz hasonlóan át lehet vele gázolni a 76 centis mélységet meg nem haladó tócsákon.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.