Hazai piacán a legdrágább az elektromos Renault Twingo

Az elektromos városi kisautók nagyon népszerűek. Nem meglepő ez, hiszen a miniautókkal a többség nem tervez világ körüli útra, de még családi nyaralásra sem elindulni, így nem jelent korlátot a hatótáv. Aki otthon tud tölteni, annak különösen nem. Még a társasházban élők számára sem megoldhatatlan a rendszeres bevásárlások, egyéb ügyintézések idejére hagyni a töltést, ha csupán napi néhány tucat kilométerre használják az autót. A népszerűséget jól példázza a Volkswagen csoport hármasikrei is, amelyből nem csak hazánkban talált gazdára rekord idő alatt a 2021-es kvóta, de Európa többi országából és az Egyesült Királyságból is hasonló híreket hallani.

A hazai állami támogatás nyertese felmérésünk szerint a Renault Zoe. Ebben a sikerben a kedvező ár, nagy akku kapacitás és gyors AC töltés mellett bizonyára az is közrejátszik, hogy az autó valóban elérhető, nem kell rá hónapokat, akár egy évet várni. Van azonban olyan autós, akinek még a Zoe is feleslegesen nagy. Számukra jó hír, hogy egyre több országban árazzák be a Twingo tisztán elektromos változatát. A Twingo ZE 22 kWh-s akkut kap, amelynek felhasználható nettó kapacitása 21,3 kWh. A WLTP mérési ciklus szerinti kombinált hatótáv a mai mezőnyben már kicsinek mondható akkuval 190 kilométer, ami városban akár 270 kilométerre is növekedhet.

EZT OLVASTAD MÁR?  A Tesla robotaxik támadása: Első rész - a „vas”

A kisautó ára először Franciaországban szivárgott ki, a hivatalos adatok megjelenését néhány nappal megelőzően. A Twingo ZE négy felszereltségi szinten érhető el. Érdekes, hogy a francia piacon ülésfűtés csak a legmagasabb felszereltséghez jár, ez persze nem jelenti azt, hogy Magyarországon is ez lesz a helyzet.

Advertisement

A Renault Twingo ZE francia ára

 • R80 Life: 21 350 euró
 • R80 Zen: 24 250 euró
 • R80 Intens: 25 450 euró
 • R80 Vibes: 26 450 euró

Elsőre elég magasnak tűnnek az árak egy kisautóért, de úgy tűnik, hogy a Renault igyekszik zsebre tenni a bőkezű francia állami támogatás egy részét. Egyéb országokban ugyanis olcsóbb lesz a kis villanyos. Németország kakukktojás, mert az utóbbi időben itt is megnőtt az elektromos autókra igénybe vehető állami támogatás, ott azonban van egy olyan feltétel, amely korlátozza, hogy egyéb országoknál magasabb áron kínálják az autókat. Erre válaszként a korábbi hírekkel ellentétben most úgy tűnik, hogy kizárólag a legmagasabb, Vibes felszereltség jelenik meg a német piacon, 24 165 euróért.

Azokban az országokban, ahol kisebbek az állami támogatások, mint Németországban és Franciaországban, az árak egyértelműen kedvezőbbek:

EZT OLVASTAD MÁR?  Elektromos autókkal enyhítené India légszennyezését az Uber

A Renault Twingo ZE ára Hollandiában:

 • R80 Life: 20 590 euró
 • R80 Zen: 22 090 euró
 • R80 Intens: 23 490 euró
 • R80 Vibes: 24 790 euró

A Renault Twingo ZE ára Ausztriában

 • R80 Life: 20 490 euró
 • R80 Zen: 21 990 euró
 • R80 Intens: 23 290 euró
 • R80 Vibes: 24 490 euró

Nagyon várjuk, hogy Magyarországon is piacra kerüljön az autó. Ha ez időben megtörténik, akkor minden esély megvan arra, hogy egy újabb típus kerüljön fel a 2,5 millió forintos állami támogatásra jogosult autók listájára, ráadásul egy olyan, ahol nem kell lemondanunk az extrákról sem.

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2019-ben csatlakoztam szerzőként a villanyautosok.hu csapatához, de már 2017-től aktív villanyautós vagyok. A környezetvédelmet fontosnak tartó családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszem helyben megtermelni. Az áramot természetesen a háztetőn lévő napelemekkel, a zöldséget és gyümölcsöt pedig a kertben. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.