Ne járasd a motort feleslegesen

Nagyon sokan vannak, akik egyelőre nem engedhetik meg maguknak, hogy elektromos autóra cseréljék szennyező járműveiket. Közlekedni azonban nekik is kell. Annak azonban semmi akadálya, hogy ezt a lehetőségekhez mérten körültekintően, gyermekeinkre odafigyelve tegyék. Óvodás gyerekeim vannak, így minden reggel szembesülök az óvoda előtt járó motorral parkoló autókkal. Anya beviszi a kicsit, apa pedig kint vár, nyáron azért jár a motor, hogy menjen a klíma, télen azért, hogy menjen a fűtés. Közben minden óvodába érkező gyermek mélyet szippant a füstből a bejárat előtt.

Amikor a káros anyag kibocsátásról van szó, gyakran a széndioxid kibocsátást vesszük figyelembe, amelyben egyre jobbak az autóink, hiszen meg kell felelniük különböző környezetvédelmi előírásoknak. Azonban míg a CO2 elsősorban a Föld szempontjából veszélyes, az emberek számára a szálló por, az apró szilárd részecskék (PM10, PM2.5) jelentik a valódi veszélyt. Az Egyesült Államokban egy diáklány, Amelia kezdett kampányba, amelyben szeretné felhívni a figyelmet a problémára és változtatni a hozzáálláson.

A NoIdlingProject.com című honlapján számos tanulmányra találhatunk hivatkozást, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy a forgalmas utak mellett élő emberek körében nem csak a légúti betegségek, az asztma kialakulásának nőtt meg jelentősen a gyakorisága, amely elsősorban a gyermekekre veszélyes, de a felnőttek között is jóval nagyobb a demencia előfordulása. Akit pedig nem riaszt eléggé, hogy beteg lesz a gyermeke, vagy ő maga elbutul öregségére, annak Amelia azt is kiszámolta, hogy egy átlagos amerikai autót naponta 15 percig feleslegesen járatnak álló helyzetben, amivel heti 4 dollárral, évente több mint 200 dollárral növekszik az üzemanyag ráfordításunk.

Magyarországon is hasznos lenne hasonló táblák kihelyezése az iskolák, óvodák parkolóiban (Fotó: NoIdlingProject – Amelia)

Mivel egy honlappal nem feltétlenül lehet az érintetteket elérni, a projektben az iskolák parkolóiban helyeznek el figyelemfelkeltő táblákat valamint szórólapokat osztanak. A táblákon arra kérik a szülőket, hogy állítsák le az autójukat, amíg az iskola előtt parkolnak, hiszen épp a gyermekeink által beszívott levegőt szennyezik. Azt gondolom a magyar iskolák, óvodák parkolóiban is hasznos lenne hasonló feliratok kihelyezése.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.