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
auto
2024. 05. 29. szerda

Nagyon sokan vannak, akik egyelőre nem engedhetik meg maguknak, hogy elektromos autóra cseréljék szennyező járműveiket. Közlekedni azonban nekik is kell. Annak azonban semmi akadálya, hogy ezt a lehetőségekhez mérten körültekintően, gyermekeinkre odafigyelve tegyék. Óvodás gyerekeim vannak, így minden reggel szembesülök az óvoda előtt járó motorral parkoló autókkal. Anya beviszi a kicsit, apa pedig kint vár, nyáron azért jár a motor, hogy menjen a klíma, télen azért, hogy menjen a fűtés. Közben minden óvodába érkező gyermek mélyet szippant a füstből a bejárat előtt.

WHO: évente 4,2 millió ember halálát okozza a levegőszennyezés

Amikor a káros anyag kibocsátásról van szó, gyakran a széndioxid kibocsátást vesszük figyelembe, amelyben egyre jobbak az autóink, hiszen meg kell felelniük különböző környezetvédelmi előírásoknak. Azonban míg a CO2 elsősorban a Föld szempontjából veszélyes, az emberek számára a szálló por, az apró szilárd részecskék (PM10, PM2.5) jelentik a valódi veszélyt. Az Egyesült Államokban egy diáklány, Amelia kezdett kampányba, amelyben szeretné felhívni a figyelmet a problémára és változtatni a hozzáálláson.

Légszennyező részecskék milliárdjait mutatták ki a városlakók szívében

A NoIdlingProject.com című honlapján számos tanulmányra találhatunk hivatkozást, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy a forgalmas utak mellett élő emberek körében nem csak a légúti betegségek, az asztma kialakulásának nőtt meg jelentősen a gyakorisága, amely elsősorban a gyermekekre veszélyes, de a felnőttek között is jóval nagyobb a demencia előfordulása. Akit pedig nem riaszt eléggé, hogy beteg lesz a gyermeke, vagy ő maga elbutul öregségére, annak Amelia azt is kiszámolta, hogy egy átlagos amerikai autót naponta 15 percig feleslegesen járatnak álló helyzetben, amivel heti 4 dollárral, évente több mint 200 dollárral növekszik az üzemanyag ráfordításunk.

Magyarországon is hasznos lenne hasonló táblák kihelyezése az iskolák, óvodák parkolóiban (Fotó: NoIdlingProject – Amelia)

Mivel egy honlappal nem feltétlenül lehet az érintetteket elérni, a projektben az iskolák parkolóiban helyeznek el figyelemfelkeltő táblákat valamint szórólapokat osztanak. A táblákon arra kérik a szülőket, hogy állítsák le az autójukat, amíg az iskola előtt parkolnak, hiszen épp a gyermekeink által beszívott levegőt szennyezik. Azt gondolom a magyar iskolák, óvodák parkolóiban is hasznos lenne hasonló feliratok kihelyezése.

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.