Kiderült, ki gyártja a Nikola elektromos autóját

Nem az FCA fogja gyártósorra vinni a Nikola hidrogénes és akkumulátoros elektromos hajtáslánccal is megépülő Badger pick-upját, ahogyan azt korábban a Nikola-Iveco összefogás miatt sokan gondolták, hanem a General Motors, mely a mai napon jelentett be stratégiai együttműködést a phoenixi székhelyű start-uppal. Az amerikai autóóriás 11%-os részesedést vásárolt a Nikolából, aminek következtében a GM részvényeinek ára majdnem 9%-kal, a Nikoláé pedig körülbelül 45%-kal ugrott meg a tőzsdenyitás előtti kereskedésben.

A két cég szövetsége nem csupán a Badger gyártására terjed ki, hanem annak fejlesztésére és homologizációjára is, valamint a Nikola hozzáférést kap a GM Ultium padlólemezéhez és akkumulátor-rendszeréhez, valamint Hydrotec üzemanyagcellás technológiájához. Ennek köszönhetően a hidrogénhajtású teherautóiról ismert vállalat számításai szerint több mint 4 milliárd dollárt spórolhat az akkumulátorok és hajtásláncok költségein, és további 1 milliárdot a műszaki és validációs folyamatokkal járó kiadásokon. Európán kívül a General Motors az egyedüli beszállítójává válik a Nikola One, Two, és Tre kamionokba épített üzemanyagcelláknak. Mindez azért különösen érdekes, mert a Nikola elmondása szerint évek óta tökéletesíti saját üzemanyagcellás technológiáját, az akkumulátorok terén pedig állítólag hihetetlen áttörést ért el. Ennek ellenére mégis a GM fejlesztése kap helyet járműveiben.

„Ez a stratégiai partnerség a Nikolával, az iparág vezető úttörőjével a General Motors vadonatúj Ultium akkumulátorának és Hydrotec üzemanyagcellás rendszereinek szélesebb körű bevezetését folytatja. Több nagy volumenű elektromosjármű-szegmensben is növeljük jelenlétünket, miközben fokozzuk a léptékünket az akkumulátorok és az üzemanyagcellák költségeinek csökkentése és a jövedelmezőség növelése érdekében. Ezen kívül a General Motors elektromos technológiájának alkalmazása a nagy teherbírású kereskedelmi járművekben egy másik fontos lépés a nulla emissziójú jövőképünk megvalósításában” –fogalmazott Mary Barra, a GM vezérigazgatója.

A Nikola Badger 2022 végén megy gyártásba, hogy hol, azt majd később árulja el a General Motors.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.