Eclipse Cross PHEV: újra hibriddel írna történelmet a Mitsubishi

2013-ban a Mitsubishi bepakolt két villanymotort a hagyományos meghajtású Outlander gyomrába, és egy töltőcsatlakozott is felszerelt az oldalára – ennyi kellett ahhoz, hogy a japán autógyártó minden idők legnépszerűbb plug-in hibridjének megalkotójává váljon. Az Outlander PHEV eladásai 2019 tavaszán átlépték a 200.000 darabot, emellett számos neves díjat is bezsebelt karrierje során a több mint 50 országban értékesített konnektoros hibrid. A Mitsubishi ugyanezzel a recepttel próbálkozik meg ismét: szerdán bemutatta Eclipse Cross sportterepjárójának legújabb, ráncfelvarrott nemzedékét, melyhez PHEV típus is bevezetésre kerül.

Sajnos elég valószínűtlen, hogy ami hét évvel ezelőtt sikertörténetté fejlődött, az most is beváljon. Egyrészről azért, mert az elektromos technológia már rég eljutott arra a szintre, hogy a belsőégésű motor támogatása nélkül is megállja a helyét az autóban, és ennek megfelelően a vásárlók is egyre inkább a tisztán elektromos modellek felé fordulnak. Másrészt pedig azért, mert a japánok újdonsága az Outlander PHEV 4WD hajtásláncának módosított, megfelelő méretre faragott változatát használja, amely a piacon lévő megannyi másik tölthető hibrid között már aligha nevezhető korszerűnek, még a legutóbbi fejlesztéssel együtt sem.

Műszaki specifikációkat nem tett közzé a gyártó (ezeket a jövő hónapra ígéri), de várhatóan egy 13,8 kWh-s akkut kapnak majd a vásárlók, amivel a tisztán elektromos hatótáv az európai WLTP szerint 45 kilométer körül alakulhat.

Az Eclipse Cross PHEV először Japánban jelenik meg, ahol már az év végén megrendelhetik a Mitsubishi ügyfelei, 2021-ben pedig Új-Zélandon és Ausztráliában is elérhetővé válik. Az amerikai értékesítés egyelőre nincs tervben, az európai pedig kérdéses, mert ugyan a vállalat sajtóanyaga nem említi, és a júliusi stratégiai gyűlésen elhangzottak szerint három évig nem jön új modell a kontinensre, német hírportálok úgy tudják, hogy az új hibridjével kivételt tesz a gyártó (legalábbis Németországban), bizonyára az Outlander PHEV sikerének megismétlésében reménykedve.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.