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
auto
2024. 04. 18. csütörtök

Ma megjelent az NKM Mobilitás Kft. által kínált Mobiliti szolgáltatás azonos nevű applikációjának legújabb, 4.0-ás változata. Az alkalmazás a megújult kezelőfelületen túl számos rendkívül fontos újdonságot és hasznos új funkciókat is tartalmaz.

Teljesen megújult felhasználói felület

Bár szerintem az előző dizájnnal sem volt sok gond, az új verzió egy teljesen új kezelőfelületet is hoz. Az évek során az új funkciók miatt kezdett itt-ott egy kicsit zsúfolt lenni a felület, így itt volt az ideje az egyes képernyők újrarajzolásának. Az alap képernyő bár ismerős lehet, a különböző szűrési lehetőségek ikonjai egy kicsit rendezettebbek lettek. A legfontosabb újdonság azonban az, hogy kisebbek lettek a markerek, így ahol sok töltő van egymáshoz közel, ott nem takarják ki egymást. Bár Budapest térképére nézve így is káosz van, de ha belenagyítunk, akkor ezzel sokkal könnyebb eligazodni és a megfelelő töltőt kiválasztani.

Apropó kiválasztás: a kiszemelt töltő adatai mostantól nem a marker felett egy buborékban jelennek meg, hanem a képernyő alján egy előhúzható kártyán. Így elég csak azt a kártyát felhúzni, hogy megtudjuk a részleteket, illetve elindíthassuk a töltést (már amelyik töltő az applikációból indítható). A töltő címe a kártya tetejére került, az oda való navigáció a mellette lévő távolság kijelzésre kattintva indítható a kedvencként beállított alkalmazással.

A töltésindítás képernyője is frissült, de funkcionálisan nem változott. Továbbra is elérhetők innen a Mobiliti díjcsomagok, így még indítás előtt be lehet állítani egyet.

A Szűrés funkció is átalakult egy kicsit. A csatlakozótípusok nagy ikont kaptak a felsorolás mellé tett kapcsolók helyett, így egy picivel több minden kifér a képernyőre, de a legfontosabb, hogy a szűrők alaphelyzetbe állítása és a szűrésnek megfelelő töltők száma fixen mindig látható az ablak alján.

Roaming

Az applikáció egyik legfontosabb újdonsága is a Szűrők képernyőről érhető el. Ez pedig a roaming, vagyis a külföldi töltők indításának lehetősége. Bár ez nem szűrés, hanem bővítés, de mégis ezen az oldalon kell keresni. Azért is fontos ezt megjegyezni, mert az applikáció minden indításakor újra be kell kapcsolni, hogy a lehető legfrissebb töltőlistát is letöltse magának az alkalmazás.

A roamingot egyébként kétfelé kell választani. Vannak a Magyarországon lévő, de más szolgáltatók által üzemeltetett töltők, és vannak a külföldön, ugyancsak más szolgáltató által működtetett berendezések. Míg utóbbiak (tehát a külföldiek) csak a roaming bekapcsolása és az ország kiválasztása után jelennek meg a térképen, addig az előbbiek (hazai) alapból látszanak.

A roaming töltőket ugyanolyan zöld (AC) és sárga (DC) ikonok jelölik, mint a többit, de az ikon közepén villám helyett egy stilizált földgömb látható. Magyarországon egyelőre az Ionity töltők és néhány AC töltő vált így elindíthatóvá, de külföldön már rengeteg szolgáltató készülékei közül lehet választani. Az idegen töltőkön a töltés díja azonos a szolgáltató saját díjával (többnyire, de azért az ÁFA és a szolgáltatók közti roaming tarifa miatt lehetnek különbségek), viszont az indításért alkalmanként 500 forint kényelmi díjat kell fizetni.

A külföldi roaminghoz nem csak a szolgáltatást kell bekapcsolni, de a kérdéses országot vagy országokat is ki kell választani a listából. Bár bennünket nyilván a környező országok érdekelnek a legjobban, Chilében, Peruban, Kolumbiában, az Egyesült Arab Emírségekben és Malajziában is vannak a cégnek töltést biztosító partnerei. A lista persze többnyire európai országokat tartalmaz, így Oroszországtól Írországig, vagy Norvégiától Görögországig mindenütt találni Mobilitivel indítható töltőket. A hazai roamingnál ismert díjazás itt is él, így a szolgáltató normál díján felül alkalmanként 500 forint fizetendő. Ha évente csak néhány alkalommal kell töltenem az adott szolgáltatónál, akkor ennyit simán megér, hogy ne kelljen mindenkihez regisztrálnom. Ráadásul a Mobilitis indítással elkerülhető a kártyán történő magasabb összeg zárolása is, ami például az Ionity egyik furcsasága (töltésindításonként 27 ezer forintot zárol, aminek a feloldása már a bankunktól függ, és nincs ráhatásunk). Kár, hogy most a koronavírus járvány alatt pont nem lehet utazni. Jó tudni, hogy a töltők külföldön is indíthatók a Mobiliti RFID tokennel (legalábbis amelyik töltő kezeli az RFID-t), ezért érdemes azt külföldre is magunkkal vinni.

Bár mostanában nem olyan egyszerű külföldre utazni, de szerencsére a közösség ilyenkor is a segítségünkre van. Kedd este Tomi Alanko, Skandináviában élő olvasónk autóján indítottam a Mobiliti applikációval egy töltést az Ionity finnországi Turku közelében lévő töltőjén, ami pillanatok alatt hibátlanul meg is történt. A telefonon az áttöltött energiamennyiség ugyan nem volt látható, de bízzunk benne, hogy előbb-utóbb ez is átjön majd a rendszereken.

Távolság szerinti kedvencek

Apróság, de sokat dob a használhatóságon, hogy a kedvenceket az alkalmazás mostantól nem a felvitel sorrendjében, hanem az aktuális helyzetünktől mért távolság szerint rendezi sorba. Így ha a város vagy az ország több pontján vannak kedvenc töltőink, akkor azok közül a lista elején mindig a (légvonalban) legközelebbit fogjuk látni.

Értesítés egy adott töltöttségi szintnél

Bár egyre több autóhoz érhető el mobilos applikáció, amivel nyomon lehet követni a töltés állapotát, sok régebbi autónál ez még nem volt adott, és legtöbbször lassú is. Ezért jó az, hogy a Mobiliti applikáción nem csak látható az akku aktuális töltöttségi szintje, de értesítés is kérhető, ha az autó elérte a megcélzott töltöttséget. Ez a technológia miatt persze csak a DC töltőknél (CHAdeMO és CCS csatlakozó) érhető el, de ez is sokat segíthet, ha az ember nem akarja a szükségesnél további töltéssel vesztegetni az idejét.

Teljesítményoptimalizálás

Mivel az alkalmazást több ponton is teljesen újraírták, lehetőség nyílt a lassabban működő modulok felülvizsgálatára. Így több helyen is felgyorsult a működése, és már a bankkártya az ügyfélkulcs vagy a kupon oldalakon sem kell várnunk az adatok betöltődésére.

One more thing? Apple Watch támogatás

Miért kellene elővenni a telefont vagy az RFID tokent, ha a töltő a csuklónkon lévő Apple Watch-ról is elindítható? Igen, a Mobiliti app, a világon talán elsőként lehetővé teszi a töltők elindítását okosóráról is. Természetesen az indítástól függetlenül elérhető az órán az aktuális töltés állapota is, és a leállítás is történhet innen. Így ez már a harmadik töltésindítási módszer, amivel a Mobiliti, illetve a partnereinek a töltői indíthatók. Ez a funkció az Apple Watchon kívül más okosórával nem elérhető, így az androidos változatnak sem része.

Az applikáció új verziója mától elérhető mind Android, mind pedig iOS operációs rendszerre.

Ha tetszik az új Mobiliti alkalmazás, akkor szavazz rá az Év applikációja versenyben!

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

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapítója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.