Megérkezett a Mercedes-Benz új villanyautója, az EQA

Münchenből közvetített online eseményen mutatkozott be ma a Mercedes-Benz új elektromos autója, az EQA. A bemutató elején három a közösségi médiából ismert személy, Felix von der Laden, Aya Jaff és Benjamin Ortega kapott lehetőséget az autó kipróbálására.

Az EQA mindhármukat lenyűgözte. Méltatták a hűtőrácsot nélkülöző külsőt, az apró részletek kidolgozottságát, menet közben kiemelték az akkunak köszönhető alacsony tömegközéppont miatti sportos vezetési élményt, remek kezelhetőséget, az autó csendességét és a villanymotor azonnal jelentkező nyomatékát. Benjamin szerint olyan a vezetési élmény, mintha 10 évet ugrottunk volna előre az időben.

A műszerfal és a központi kijelző látszólag összenőtt, valójában két független 7″ képernyőt tartalmaz, amely a Mercedes-Benz GLA-ból már ismerős megoldás, de újszerű grafikát kapott.

Aya kiemelte, hogy a navigációs rendszer a töltőpontokkal is tervezni képes, figyelembe veszi a domborzati és időjárási viszonyokat, és a forgalmat is az útvonal tervezésekor. Felixnek nagyon tetszett a panoráma tetőnek köszönhető világos belső tér, a kellemes tapintású finom bőr belső, Benjamin pedig megdicsérte a hangvezérlés által nyújtott kényelmet.

Természetesen az autó fontosabb műszaki paramétereit is megismerhettük. Az EQA 250 változat 420 km hatótávot kínál a WLTP mérési ciklus szerint, de elérhető lesz egy nagyobb, 500 km feletti hatótávot nyújtó verzió is. A kétkerekes változat villanymotorja az első kerekeket hajtja, teljesítménye 140 kW, nyomatéka 375 Nm, ami 8,9 másodperces 100km/h-ra gyorsulást tesz lehetővé. A később érkező összkerekes modell 200 kW teljesítményt és 5,2 másodperces 100-as sprintet ígér.

EZT OLVASTAD MÁR?  Ha ilyen villanyautók jönnek Kínából, senkinek sem kell majd más
Az EQA számára összetéveszthetetlen külsőt biztosít az elöl és hátul egyaránt megtalálható fénycsík.

Az 66,5 kWh kapacitású akku teljes egészében az autó padlójába került. A 11 kW-os AC fedélzeti töltővel a töltési idő kb. 6 óra, 100 kW teljesítményre képes nyilvános DC villámtöltőn a 10-80% töltés mindössze fél órát igényel.

A hatótáv növelése mellett a komfortot is fokozza az alapfelszereltséget jelentő hőszivattyús fűtés és a Mercedes me applikáció, amellyel még indulás előtt előkondicionálható a töltőn lévő autó. A töltést a Mercedes me Charge teszi kényelmessé és környezetbaráttá. A szolgáltatás ugyanis nem csak hozzáférést biztosít 175.000 nyilvános töltőponthoz Európa-szerte, de 100%-ban zöld energiát is kapunk az autózáshoz.

Britta Seegertől, aki a Mercedes-Benz marketing és kereskedelmi igazgatója, megtudhattuk, hogy a Mercedes-Benz eladásainak tizedét a GLA és GLB modellek, azaz a kompakt SUV modellek jelentették az előző évben, így az EQA egy különösen fontos modell, hiszen egy divatos kategóriába hozza el a fenntarthatóságot. Az EQA forgalmazása Európában február 4-én indul, az autó online is megrendelhető lesz. Németországban az EQA induló ára 47.500 euró.

Az elektromos EQA csak a kezdet, ugyanis 2021-ben további új elektromos modellekkel bővül a Mercedes-Benz EQ-kínálata, melyekkel, ha a körülmények lehetővé teszik, személyesen találkozhatunk ősszel Münchenben az IAA autókiállításon.

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.