Bekapcsolták az európai E-VIA FLEX-E hálózat első ultratöltőit

Az olaszországi Peschiera del Garda (Verona), Zanica (Bergamo) és Biandrate (Novara) települések mellett a napokban adták át a dél-európai E-VIA FLEX-E villámtöltő-hálózat legelső, ultragyors sebességű elektromosautó-töltőit, így a villanyautósok már használatba vehetik a három, 150kW és 350 kW közötti teljesítményt kínáló töltőállomást. Az Európai Unió által is támogatott projektet az Enel X vezeti, de a partnerek közé tartozik többek között a Nissan, valamint a Renault Csoport is, az IP pedig az üzemanyag-töltőállomásokat szolgáltatja az elektromos töltőoszlopok helyszínéül. A hálózat honlapja egyelőre még kong az ürességtől, de hamarosan várható térkép a helyszínekről.

A biandratei állomás Tritium villámtöltőkkel (Forrás: www.forumelettrico.it)

2018-ban, a töltőhálózat megvalósításának bejelentésekor összesen 14 töltőállomás megépítését tűzték ki a felek, ebből 8 lesz olasz földön, 4 Spanyolországban, és 2 Franciaországban. Az Enel X legújabb közleménye azonban úgy fogalmaz, hogy 2021 végéig további 4 olaszországi állomás várható, valamint a 6 külföldi is csatlakozik a hálózathoz, így az nem egyértelmű, hogy az az egy hiányzó olaszországi töltőállomás csak a jövő évben, vagy pedig egyáltalán nem készül el.

A program célja egy olyan töltőfolyosó kialakítása, amellyel a megfelelő képességű villanyautók akár 15 perc alatt is elegendő energiát vehetnek fel útjuk folytatásához, és ezáltal bátorítja a fogyasztókat az elektromos autózásra.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.