Ez a Tesla szoftverének új kiadása – lencsevégen a V11

Közismert, hogy a Teslák rendszeresen kapnak kisebb-nagyobb szoftverfrissítéseket, amelyek nem csak hibajavításokat, de új funkciókat is tartalmaznak, olykor pedig átszabják a kezelőfelületet. A 9-es főverzió 2018 októberében, a 10-es pedig 2019 szeptember végén jött ki, így már igencsak késik a V11.

Úgy néz ki azonban, hogy már tényleg nem kell rá sokáig várni.

A zászlóshajókkal jön

Régóta rebesgetik, hogy a következő főverzió az új Model S/X kiszállításaival érkezik, és valljuk be ebben van némi logika, hiszen ezek a modellek a függőlegesről vízszintes képernyőre váltanak, amihez új kezelőfelület is kell. A két nagy Tesla középső kijelzője ráadásul nagyobb is mint a Model 3/Y sorozaté, és itt megmaradt a kormány mögötti képernyő is, tehát nem lehet egy az egyben átemelni a kis Teslák szoftverét.

A fenti Reddit postba beágyazott videó legnagyobb újdonsága, hogy a központi képernyő bal oldalán megjelenik egy kis autó ikon, amire kattintva előugrik egy gyorsmenü, ahol pár gyakrabban használt funkciót találunk. Így például itt érhető el a központi zár, az első és a hátsó csomagtartó, illetve a töltőajtó nyitása, vagy az ajtók és ablakok gyermekzára, a tükrök és a kormány beállítása.

Forrás: Reddit / FridayTheDog111

Új kormányok, új funkciók

Reddites forrásunk azt is megosztotta, hogy sikerült néhány információt szereznie a legégetőbb kérdésekről. A FridayTheDog111 nevű felhasználó épp egy Superchargernél kávézgatott, amikor meglátott egy-egy vadonatúj fehér, illetve kék Model S-t begurulni. A sofőrök elárulták neki, hogy Arizonából tartanak éppen vissza a bázisra Fremontba és hosszútávú teszteket végeznek az autókkal. (Arizóna fővárosa Phoenix és Fremont között például mintegy 1200km távolság van).

Forrás: Reddit / FridayTheDog111

Kérdésre elmondták neki, hogy kezdetben az autókat hagyományos kormánykerékkel szállítják, de felveszik a vásárló kívánságát és ha valaki a Yokeot szeretné, akkor amint jóváhagyta azt a közlekedési hatóság, kicserélik az autón. Mint már mi is megírtuk, az NHTSA jelenleg a Teslánál tájékozódik, és vizsgálja az újfajta kormánykerék kialakítását. Elméletileg nem ütközik szabályokba a Tesla megoldása, de szinte borítékolható volt, hogy a hatóságok figyelmét felkelti majd.

Az egyik képernyőképen látszik egy Smart Shift nevű funkció is, ami ki, illetve bekapcsolható. Ez takarja az S/X család azon újítását, amivel az autó teljesen önműködően választja ki a haladási irányt. Mint kiderült, amennyiben ezt valaki kikapcsolja, akkor a központi kijelzőn választhat az előre és a hátra között, illetve a kormány Autopilot gombja is ilyen funkciót szolgál amikor vezetéstámogató rendszer ki van kapcsolva.

Forrás: Reddit / FridayTheDog111

Megjelent még egy új Dragstrip Mode nevű beállítás is, ami a gyorsulási versenyek rajongóinak készült és egy startautomatikát rejt, valamint a Chill és a Sport üzemmódok mellé visszatért az eredeti Insane (őrült) gyorsulás is. Úgy látszik ez a két nagy teljesítményű beállítás vette át a Ludicrous helyét, de az is logikus magyarázat, hogy a filmre vett kék színű autó „csak” Long Range volt – azért a Plaidbe várnánk egy hasonló nevű funkciót. A fehér autót nem lehetett fotózni, mert belül több helyen is meg volt bontva a burkolat és vezetékek lógtak ki – valószínűleg a tesztelésrészeként.

Forrás: Reddit / FridayTheDog111

Érdekes azt is megfigyelni, hogy a különböző fő funkciók (média, navigáció, alkalmazások) legalább 3 külön területet kaptak a képernyőn, és mintha saját ablakukban lebegnének a háttér előtt. Feltételezhetjük, hogy ezek az ablakok mind teljesképernyős üzemmódra is válthatók, attól függően, hogy épp vezetünk és a térképet szeretnénk nézni, vagy parkolunk és a Netflixet bámuljuk.

Forrás: Reddit / FridayTheDog111

Amint a két autó távozott, emberünk még megörökítette a kocsik gyorsulását is. Bár, lakott terület lévén itt maximum egy 0-50-et láthatunk, azért így is elég fürgének tűnnek az 5 méteres autók.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.