Percek alatt feltölthető akkucellát ígér a Varta

Egy ideje már sejteni lehet, hogy a Varta is tervezi belépőjét az elektromosautó-akkumulátorok piacára, de a német vállalat csak most erősítette meg hivatalosan ezeket a pletykákat. Az ellwangeni székhelyű akkugyártó által kiadott rövid sajtóanyag arra is kitér, hogy az úgynevezett V4Drive akkucellák a 21700-as formátumban készülnek majd (ezt használja a Tesla Model 3 és Model Y is), és kísérleti gyártásuk már idén év végén megkezdődik.

A német Wirtschaftswoche információi szerint a Varta akkucellái egyedülálló jellemzőkkel bírnak majd – magas energia-sűrűség helyett a vállalat magas teljesítmény-sűrűség elérésére koncentrál, és mindössze 6 perc alatt teljesen feltölthetők lesznek. Ezáltal felhasználásuk elsősorban olyan területeken lesz ideális, ahol a a kis méretű akkucsomagot és alacsony hatótávolságot villámgyors töltéssel kompenzálni lehet, például jól gyorsuló, magas teljesítményű prémium autókban, illetve sportautókban, ahol fontos a jármű tömege.

A sorozatgyártás elindítását 2024-re tervezi a Varta évi körülbelül 100-200 millió cellával, egyelőre ismeretlen kapacitással. A fejlesztés állítólag nagyon jól halad, és a vártnál is jobb eredményeket mutat, de részleteket csak későbbre ígér a vállalat.

EZT OLVASTAD MÁR?  Háromkerekű elektromos roadster

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.