Főoldal » elektromos autó » Kia e-Niro taxi köntösben

Kia e-Niro taxi köntösben

Az elektromos taxik egy ideje már nem számítanak újdonságnak nagyvárosainkban. Az első ilyen autók még 2015-ben jelentek meg Budapesten, amikor a villanyautókra még semmilyen állami támogatás nem volt igényelhető. Az akkor elérhető típusok kis hatótávolsága, illetve a maihoz mérten rendkívül kezdetleges töltőhálózat miatt azonban az autók 3-4 év alatt kikoptak a társaságok flottáiból.

A Kia nemcsak Európában, de Magyarországon is jól látható fejlődésen ment keresztül, amin belül különösen fontos szerep hárult az elektromobilitásra. A Kia e-Niro a kiemelkedő hatótávjával, illetve a kényelmi és biztonsági funkcióival egyből az élmezőnyben debütált, és 2020-ban idehaza megszerezte a legnépszerűbb elektromos autó címet is..

„Tavaly az állami támogatásnak köszönhetően a taxisok körében is a legnépszerűbb elektromos modell volt” – mondja Bősz Péter, a City Taxi értékesítési vezetője. „Korábban a hatótáv miatt a kollégák távolságtartással kezelték az elektromos autókat, de mára ez a hatótáv para eltűnt, örömmel használtuk ki a támogatást a flotta zöldítésére. Összesen harmincöt City Taxi munkatárs nyújtott be pályázatot elektromos autó vásárlására, közülük harminchárman a Kia e-Niro-t választották. ”

A pályázat népszerűségét és sikerét jól jelzi, hogy az elektromos autók megvásárlásának támogatásához rendelkezésre álló keret alig másfél nap alatt elfogyott.

Az elektromos taxinak vásárolt Kia e-Nirok idén január és április között állhattak sárga köntösbe bújva szolgálatba. „A taxis forgalomba helyezés hosszú, akár másfél hónapot is igénylő folyamat.” – tette hozzá Bősz Péter „Az első időszak gyakorlati tapasztalatai nagyon kedvezőek, a tavasz beköszöntével sorra dőltek a hatótáv rekordok: a 64 kWh-s akkuból a kollégák a gyártó által ígért 455 km-rel szemben akár 500 km-es teljes hatótávot is ki tudnak hozni. Az autó egyértelműen a 40-90 km/h-s sebességtartományban a leghatékonyabb, ami jól illeszkedik a városi forgalom ritmusához.”

Bár egyre több a piaci szereplő, a Kia e-Niro népszerűsége töretlen. „Az utasoknak nagyon tetszik az autó, érzékelik az elektromos és normál autózás közti különbséget, és élvezik a tágasságot illetve a kényelmi funkciókat. Az autóba beülve egyből felfigyelnek a motorhang hiányára, ami általában jó alapot teremt egy beszélgetésre is.”

A hibrid és az elektromos autók elterjedésének eredményeként a taxit rendelők egy része kifejezetten ilyen autókkal kéri a szolgáltatást, melynek a City Taxi szívesen tesz eleget. A teljes autóparkhoz képest a kiemelten környezetbarát City Taxik aránya megközelíti a 40%-ot!