Főoldal » elektromos autó » Mégsem lesz Wankel motoros Mazda MX-30?

Mégsem lesz Wankel motoros Mazda MX-30?

A Mazda MX-30 megjelenésekor a belső tér minőségét imádtuk, a hosszú és üres motorteret, valamint a hangszórókból hallható mű-motorhangot azonban kritizáltuk nem csak mi, de a nemzetközi sajtó egyaránt. A mű motorhangra már van megoldás, egy közelmúltban érkezett szoftverfrissítésnek köszönhetően végre kikapcsolható. A motortérben tátongó űrt pedig egy későbbi, Wankel motoros hatótávnövelős (REX – Range Extender) változat megjelenésével indokolta a gyártó. A bolygódugattyús motor megjelenésére talán a régi Mazda rajongók vártak leginkább, hiszen a japán gyártónál komoly hagyománya van ennek a kuriózumnak.

A legfrissebb információk szerint úgy tűnik, hogy tovább kell várnunk az érdekességre, sőt, még az sem zárható ki, hogy egyáltalán nem lesz Wankeles REX, ugyanis a Mazda szóvivője, Masahiro Sakata az Automotive News hírportálnak megerősítette, hogy a hatótávnövelő benzinmotoros MX-30 piaci bevezetésének időpontja „bizonytalan” státuszba került.

Hivatalos magyarázat egyelőre nem érkezett a késlekedésre. Az ausztrál CarSales Japánból származó pletykákra hivatkozva azt írja, hogy arra a következtetésre jutottak a gyártónál, hogy a REX változat is csak viszonylag nagy méretű akkumulátorral lenne jól használható, a nagyobb akkumulátor és a Wankel motor együttes alkalmazása pedig már túlságosan megnövelné a költségeket.

A hosszúra tervezett orr-rész azért nem maradt kihasználatlan, a japán piacon ugyanis „majdnem hibrid” (mild-hibrid) változatban is bevezették az MX-30-at, annak ellenére, hogy az első hírek szerint elektromos autónak tervezték ezt a modellt.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.