Túl van a harmadik visszahívásán is a BMW iX3

Bár Európában még csak pár hónapja kezdődtek meg a kiszállítások, a BMW iX3 már tavaly szeptember óta gyártásban van Kínában – az összes autó a cég Dadongban található gyárában készül. Itthon nem kapott eddig túl sok publicitást, de a bajor villany SUV rövid története alatt már a harmadik visszahíváson esett át, és mindegyik a biztonságot érinti.

Remélhetőleg hozzánk már csak javított változatok érkeztek.

Három a bajor igazság

A típus a BMW X3 alapjaira épül, így nem meglepő, hogy benne volt abban a visszahívásban, amely a 2020. december 29 – 2021. január 25 gyártott X3/iX3 típusokat érintette. Ekkor azért kellett a szervizbe hívni 8114 autót, mert egy beszállító hibája miatt a hátsó biztonsági öv nem működött megfelelően és félő volt, hogy vészhelyzetben ez sérülést okozhat.

A második visszahívás már az európai szállítmányokat is érinthette, mivel ezt már az EU megfelelő oldalán is megtaláljuk. Kínai források szerint a hiba oka a fékrendszer egyes elemeinek rossz hegesztése, ami miatt a hidraulikus rendszer kisebb erőt fejthet ki mint kellene, illetve ebben az esetben az ABS is kikapcsol, így hosszabb lehet a fékút és megnő a baleset veszélye.

A harmadik visszahívást június 28-án publikálta az EU illetékes szerve, bár állítólag a német hatóságok oldalán már május 31 óta megtalálható. A probléma egy komolyabb balesetnél léphet fel, amikor a magasfeszültségű  rendszer sérülésekor a BMS nem tudja áramtalanítani azt, ez pedig tönkreteszi a 12 voltos alrendszert. Az eredmény, hogy nem működik semmi elektronika az autóban, ami magában foglalja az SOS vészhívó rendszert és a vészvillogókat is. Ez minden 2021 május 6 előtt gyártott iX3-at érint, és a javításhoz be kell fáradni a szervizbe egy 40 perces szoftverfrissítésre.

Mivel az autó hazai kiszállításai csak nemrég kezdődtek meg, remélhetőleg ezek a problémák itthon senkit sem érintenek, de azért a kocsi átvételekor nem árt rákérdezni a kereskedésben, hogy mind a 3 hiba javítva lett-e már a mi példányunkon.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.