Sokba kerülhet a napelem-tulajdonosoknak a szolgáltatóváltás

Tegnap mi is beszámoltunk róla, hogy szeptembertől az MVM Next veszi át az ELMÜ-ÉMÁSZ főként lakossági ügyfeleit. A szolgáltatóváltás egy augusztus végi extra óraleolvasással jár majd, így a legtöbb fogyasztónak csupán arra kell figyelni, hogy nyár végéig a régi, ősztől az új szolgáltatónak fizesse a számlákat.

A háztartási méretű kiserőmű (elsősorban napelem) tulajdonosok számára azonban egy izgalmas kérdést is felvetett az átállás. A lakossági napelemes rendszerek jelenleg szaldós elszámolásban működnek, ami annyit tesz, hogy évente egyszer olvassák le a villanyórák két regiszterét, majd ebből szaldót képezve, ha az adott 12 hónapban több volt a fogyasztásunk, a különbözetet kifizetjük, ha a termelésünk volt több, akkor mi igényelhetjük a kifizetést. Ez azonban csak az áram árára vonatkozik, az egyéb díjakra nem, így adódik egy jelentős különbség: a fogyasztásért kb. 37 Ft/kWh fizetendő, a túltermelésért azonban csak kb. 15 Ft/kWh üti a markunkat.

A két érték különbsége adott okot a napelem tulajdonosok zúgolódására, amit az egyik legnagyobb (16.000 tagot számláló) napelemekkel foglalkozó Facebook csoportban is tapasztalhatunk, de a mi tegnap megjelent cikkünk hozzászólásaiban is felfedezhető. Ha ugyanis a nyár végi extra leolvasás következtében egy évközi elszámolás is történik, akkor az a helyzet áll majd elő, hogy a nyári túltermelésért fele annyi pénzt sem kapnak a napelemesek, mint amit a téli fogyasztásért ki kell majd fizetniük. Különösen azokat érintené kellemetlenül egy nyár végi évközi elszámolás, akik elektromos fűtést építettek ki a házukban, így a téli fűtéshez szükséges energiát a nyári hónapokban termelik meg.

A fent említett Facebook csoport tagjai és olvasóink közül többen is megkeresték az áramszolgáltató ügyfélszolgálatát, ott azonban nem tudtak kielégítő választ adni a kérdésre, így egyelőre nem tudjuk, hogy anyagi kár éri majd a napelem tulajdonosokat a szolgáltatóváltás miatt, vagy a két cég együttműködése megoldja, hogy az éves szaldós elszámolás ne sérüljön. Amennyiben választ kapunk a kérdésre, frissítjük a cikket.

Címlapkép: pxfuel.com

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.