Traktorgyártásba kezd a Volkswagen

Alig jegyeztük meg a legutóbbi podcastban, hogy a Volkswagennek azért még tanulnia kellene a közösségi média használatát, Herbert Diess közre is adott egy szívmelengető bejegyzést Twitteren és LinkedInen.  És most nem gúnyolódunk, tényleg jó ilyen kezdeményezésekről olvasni, remélhetőleg nem csak egy elszigetelt projekt ez, hanem folytatódik több helyszínen, még több villanytraktorral.

Forrás: Herbert Diess, Linkedin

Új alapokon

A VW, egy nemzetközi együttműködéseket segítő német szervezet (GIZ), és a University of Rwanda együttműködésében elkészült egy új, villanytraktor prototípusa, amely cserélhető akkumulátorai révén akár folyamatos munkára is képes, miközben az aksi töltődik a napelemeken.

Diess a hosszabb LinkedIn posztban elmeséli, hogy a gyermekkorára emlékeztette amikor kipróbálta a prototípust, ugyanis amikor fiatal volt órákon át tudott traktorozni. A projekt ötletét az adta, hogy jó lenne nem megismételni a fejlett világ hibáit, így most, amikor gépesíteni próbálják Afrika mezőgazdaságát, azt már új alapokon kell megcsinálni. Diess hozzátette, hogy Afrika lakossága egyre csak nő, a klímaváltozás pedig tovább nehezíti az élelmezés amúgy sem elhanyagolható problémáját. A gépesítés elkerülhetetlen, de miért lenne szükségszerű azt kőolaj alapokra helyezni, amikor a kontinensen bőséges napenergia áll rendelkezésre – már ha kihasználjuk.

Forrás: Herbert Diess, Linkedin

A VW és az afrikai egyetem projektjén ruandai, dél-afrikai és német mérnökök dolgoztak közösen, és tovább folyik munka a villanytraktor fejlesztésén.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.