PGEgaHJlZj0iaHR0cHM6Ly9oeXVuZGFpLmh1L21vZGVsbGVrL3VqLWtvbmEtZWxlY3RyaWMvIiBvbmNsaWNrPSJqYXZhc2NyaXB0OndpbmRvdy5vcGVuKCdodHRwczovL2h5dW5kYWkuaHUvbW9kZWxsZWsvdWota29uYS1lbGVjdHJpYy8nLCAnX2JsYW5rJywgJ25vb3BlbmVyJyk7IHJldHVybiBmYWxzZTsiPjxwaWN0dXJlPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L2h5dS1lZ3llYi1vbmxpbmUtZXZ6b2xkYXV0b2phYmFubmVyLTYwMHg1MDBweC5qcGciIG1lZGlhPSIobWF4LXdpZHRoOiA3MDBweCkiPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L2h5dS1lZ3llYi1vbmxpbmUtZXZ6b2xkYXV0b2phYmFubmVyLTE5NDB4NTAwcHguanBnIiBtZWRpYT0iKG1pbi13aWR0aDogNzAwcHgpIj48aW1nIHNyYz0iaHR0cHM6Ly92aWxsYW55YXV0b3Nvay5odS93cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvMjAyNC8wNC9oeXUtZWd5ZWItb25saW5lLWV2em9sZGF1dG9qYWJhbm5lci0xOTQweDUwMHB4LmpwZyIgYWx0PSIiPjwvcGljdHVyZT48L2E+
auto
2024. 04. 25. csütörtök

Megérkezett a magyar nyelv a Teslákba

elektromos autó
2021. 07. 29 - Biró Balázs - 0

Nemrég írtunk róla, hogy a Tesla folyamatosan bővíti az autó operációs rendszerének nyelvi repertoárját, és a jelek szerint, többek között, hamarosan érkezik az orosz, a hindi, és a finn is.

Meg még egy nyelv, ami nekünk egy picit fontosabb.

5 új nyelvet beszélnek a Teslák

Szia

Amikor a Tesla kiad egy szoftverfrissítést, azonnal megjelennek a részletek a különböző internetes fórumokon. Bár a legújabb kiadást általában nem egyszerre küldik ki az összes autóra, hanem napok, hetek alatt egyre nagyobb és nagyobb kör kapja meg, mindig akad valaki aki megosztja a világgal pontosan mit is tartalmaz a letöltendő csomag.

Most számunkra igen fontos változásról számolt be a Redditen az Emulsifide nevű felhasználó:

a 2021.24-es frissítés tartalmazza a magyar nyelvet is.

Az autó operációs rendszere a mi anyanyelvünkön kívül megkapta a románt és az oroszt is, úgyhogy mindenki eldöntheti mennyire szeretné megtréfálni családtagjait, az autó többi sofőrjét – csak ne felejtse el, hol kell visszaállítani a nyelvet.

Több apró, de hasznos újítás

Természetesen nem csak a nyelvi csomag bővítése került be az új kiadásba.

Bár Magyarországra hivatalosan csak az év második felében érkezik meg, a Teslákban mostantól a Netflix és a Youtube mellett elérhető a Disney+ streaming szolgáltatása is, így akár Csillagok Háborúját is lehet majd nézni amíg várunk valakire.

Ennél talán fontosabb a Carwash Mode, ami, nevéhez hűen, gombnyomásra autómosó kompatibilissé teszi a kocsinkat. A számítógép ilyenkor felhúzza az összes ablakot, reteszeli a töltőnyílás fedelét, kikapcsolja az automata ablaktörlőket, az önműködő ajtózárat és a tolatóradar és egyéb közelségjelző szenzorok hangjelzéseit. Külön beállítható, hogy üresbe is kapcsolja-e ilyenkor a kocsit, ami akkor lehet hasznos, ha teljesen automata mosóba megyünk, ahol az autó egy futószalagon mozog  a gépek között előre – már ha valaki nem fél attól, hogy a kefék és szalagok csúnya körkörös mikrokarcokat hagynak a fényezésén.

A Teslákban mostantól kikapcsolható a külső tükrök automatikus sötétítése, ha valakit zavart volna ez az extra, és az is beállítható, hogy a beépített fedélzeti kamera baleset észlelésekor automatikusan elmentse a felvételt.

Sokan azt szeretik, ha az autó százalékban írja ki a fennmaradó hatótávot, mások a hátralévő kilométerek becsült számát preferálják. Mostantól a képernyőn lévő aksi ikon melletti értékre bökve lehet váltogatni a kettő között. Emellett beállíthatjuk azt is, hogy vezetés közben is aktív maradjon a WiFi kapcsolat, ami azoknak lehet érdekes, akik inkább a saját mobileszközüket használnák hotspotnak, mintsem hogy a – a kis akkus Teslák esetén – havidíjat fizessenek a Teslának.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.