Főoldal » elektromos autó » Megkezdődött a villanyautók hatalomátvétele

Megkezdődött a villanyautók hatalomátvétele

Egy amerikai website, az automotivetouchup.com, látványos infógrafikán gyűjtötte össze a bestsellingcars.com adatai alapján, hogy 2020-ban a világ egyes országaiban melyik volt a legnépszerűbb autógyártó, illetve autótípus. A versenyt egy pickup, a Toyota Hilux nyerte, amely a világ 14 országában vezette a tavalyi eladási listát. A Magyarországról meglepőnek tűnő eredmény alátámasztja, hogy jó irányba haladnak azok az amerikai gyártók, akik tisztán elektromos pickup modellt fejlesztenek, például a Ford, a Rivian és a Tesla.

Az elektromobilitás térnyerése már két európai országban is egyértelmű. Norvégiában az új autó eladásokban idén már 80% felett van a konnektoros autók aránya, így egyáltalán nem meglepő, hogy náluk nem csak a bestseller, de a dobogó első három helyezettje egyaránt tisztán elektromos modell. Az északi országban 2020-ban 54,3% volt a tisztán elektromos, akkumulátoros autók részesedése az új autó eladásokban. A norvégok legkedveltebb típusa tavaly az Audi e-Tron lett 9227 példánnyal. Második a Tesla Model 3 (7770 db), harmadik pedig a Volkswagen ID.3 lett, 7754 példányos értékesítéssel.

A lista másik olyan országa, ahol villanyautó végzett az élen szintén európai. Hollandiában tavaly az eladások több mint 14%-át szerezte meg a Volkswagen ID.3, ezzel a legnépszerűbb típus lett.

A teljes lista az alábbi infógrafikán tekinthető meg.

The Most Popular Car in Every Country Around the World - Automotive Touchup Touch Up Paint - Infographic
AutomotiveTouchup.com
Címlapkép: AutomotiveTouchup.com

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.