1000 km hatótávú okosszedánnal tör be Németországba a kínai NIO

Az idei IAA Mobility rendezvényen szép számmal vettek részt olyan kínai autógyártó vállalatok is, amelyek a közeljövőben tervezik elindítani termékeik forgalmazását az európai piacokon. Így például a látogatók megtekinthették az Ora stílusos villanyautóját, a Wey kimagaslóan nagy elektromos hatótávú plug-in hibridjét, de jelen volt az XPeng is, továbbá a kiállítás ideje alatt került sor a NIO ET7 elektromos szedán európai bemutatkozására is. Ez utóbbi 2022-től lesz megvásárolható Németországban.

A NIO legelső európai piaca Norvégia, ahová már augusztusban megérkeztek a legelső villanyautók, ám ezek nem az ET7-esek, hanem ES8 típusú divatterepjárók voltak. A NIO közleményéből kiderül, hogy az európai terjeszkedés első fázisa nem az ES8 megjelenése lesz Németországban, hanem az ET7 piacra dobása, és majd csak valamikor azt követően érkezik az ES8 is a németekhez. A jelenlegi tervek szerint a szedán kiszállítása 2022 utolsó negyedévében fog megkezdődni. A kínai vállalat azt is hozzátette, hogy amennyiben a járműre nagy a kereslet – márpedig az előzetes felmérések igencsak jelentős érdeklődést mutatnak –, megfontolja a helyi gyártás lehetőségét, továbbá nagy autógyártókkal is megegyezhet közös gyártásról.

A NIO ET7 sikerét figyelemreméltó specifikációk segítik. A kétmotoros hajtáslánc maximális teljesítménye 480 kW, ami mindössze 3,9 másodperces gyorsulást biztosít 0-ról 100 km/h-ra. Az akkumulátorral nem spórolt a gyártó, akár 150 kWh kapacitással is rendelhető Kínában az autó, amellyel 1000 kilométernél is magasabb a hatótávolság. Ez persze a nem kifejezetten reális régi NEDC szabvány szerint értendő, de valós körülmények között is számíthatunk 700-800 kilométerre, ami a legnagyobb hatótávú elektromos autók közé helyezi. Az autó vezetéstámogató rendszerekkel és az ezeket támogató hardverekkel is gazdagon fel van szerelve. Egyéb részletek, például hogy mennyibe kerül Kínában, korábbi cikkünkben olvashatók, európai árak egyelőre nem ismertek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.