A villanyautók veszélyesek a vakokra

A látássérültek érdekeit védő szervezetek szerint a csendes hibrid és elektromos járművek életveszélyesek a vakok és gyengénlátók számára – írja a BBC. A szervezetek úgy vélik, hogy a csendes járműveket hangosabbá kell tenni. Annak ellenére, hogy júliustól már kötelező zajgenerátorral felszerelni az Egyesült Királyságban forgalomba helyezett járműveket, egyes járművezetők kikapcsolják a zajkeltő eszközt, néhány régebbi típusban pedig egyáltalán nincs ilyen rendszer.

A gyalogosfigyelmeztető rendszerek 19 km/h (12 mph) sebesség alatt a hagyományos járművek motorjához hasonló zajt bocsátanak ki. A közlekedési minisztérium közölte, hogy 2023 szeptemberétől a gyártóknak tilos lesz kapcsolóval ellátni a gyalogosfigyelmeztető rendszereket, így a járművezetők sem tudják majd csendes üzemmódba kapcsolni autóikat. Az érdekvédelmi szervezetek szeretnék, ha előbb sor kerülne a szabályozás bevezetésére, valamint a régi modelleket utólag is fel kellene szerelni a hangjelző rendszerrel.

A BBC cikkében idéznek néhány látássérült személyt, akik egyetértenek az új szabályozással. Elmondták, hogy többször érezték már veszélyben magukat a csendes járművek miatt, illetve ha nem lenne vakvezető kutyájuk, akkor már balesetet is szenvedtek volna.

Az Európai Unió területén 2019. július 1-től kötelező 20 km/h sebesség alatt működő zajgenerátor beépítése a villanyautókba.

Címlapkép: Guillaume Meurice from Pexels

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.