Öt év alatt négy Xiaomi villanyautó is piacra kerülhet

A legfrissebb hírek szerint 2024-ben kerülhet piacra a kínai Xiaomi cég első elektromos autója, melyet a következő három évben további 3 modell követ majd – írja az electrive.com kínai forrásokra hivatkozva.

A leginkább a mobiltelefonjairól ismert gyártóról először idén márciusban írták meg, hogy elektromos autót tervez piacra dobni, amit áprilisban a cég maga is megerősített, szeptember elején pedig a villanyautós leányvállalatot is megalapították, amely 10 milliárd jüanos befektetést jelentett a Xiaomi Corporation számára, de a következő évtizedben további 10 milliárd dollárt fektetnének a számukra új iparágba.

A 2024-es dátumon kívül a CINNOResearch által hivatkozott névtelen források azt is állítják, hogy a Xiaomi két gyárral szeretné felpörgetni a termelést, melyek egyikét megvásárolnák, a másikat építenék. Az egyik kiszemelt a pekingi Miyun Parkban található Borgward gyár lehet.

A médiában megjelent hírek szerint a Xiaomi a tavaszi bejelentést követően számos vállalattal tárgyalt autógyáraktól kezdve az autóipari beszállítókig, és ebben az iparágban tevékenykedő cégekbe fektetett be, így például néhány hete bejelentették a pekingi székhelyű Deepmotion Tech felvásárlását, amelyért a Xiaomi állítólag 77 millió dollárt fizetett. Helyi hírek szerint az Evergrande autóipari cégének felvásárlásáért is tárgyalásokat folytat a Xiaomi, ugyanakkor a Nio és az Xpeng is felmerült a lehetséges vevők között.

A Reuters egy korábbi híre szerint a Xiaomi a Great Wall Motors autóipari nagyvállalattal tervezett együttműködést, de az előző évben saját elektromosautó-platformot bemutató Foxconn is szóba került a lehetséges partnerek között, mivel a Xiaomi az okostelefon- ágazatban szorosan együttműködik a bérgyártó céggel.

Címlapkép: Xiaomi.hu

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.