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
auto
2024. 03. 19. kedd

Felavatták a Schaeffler új szombathelyi gyárát

egyéb

Pénteken felavatták a német Schaeffler-csoport új szombathelyi gyáregységét, amely zöldmezős beruházásként az elektromobilitás kiszolgálására épült, ugyanis az új létesítményben elektromos járművek alkatrészeit gyártják majd.

A 23,5 milliárd forint értékű beruházás 5 milliárd forintos állami támogatással épült meg. Hazánkban ez az első, tisztán e-mobilitási komponenseket és rendszereket gyártó telephely, ahol kizárólag elektromos motorokhoz készítenek alkatrészeket. A telephely e-moblitási kutatási és fejlesztési központként is működik.

Az innovatív alkatrészek és rendszerek gyártása magas fokon automatizált, a csarnokok modulárisak, és teljesen digitalizáltak. Az elektromos motorokhoz tartozó álló- és forgórészek (sztátor és rotor) gyártása, valamint a mágnesek integrációs folyamatai a szinkron- és aszinkrongépekhez nagyfokú pontosságot és tisztaságot igényelnek. Az automatizált gyártás és a robotok széles körű használata garantálják a megfelelést ezeknek az előírásoknak. 2023-ra várhatóan évi 800 ezer termék gördül majd le a gyártósorokról a több műszakos munkarendben, 2026 és 2029 között pedig már évi 1,8 millió alkatrész készül az prémium autóipari partnerek számára.

Virtuális gyárbemutatót is tartottak az online sajtótájékoztató résztvevőinek

Szombathelyen 200 új munkahelyet teremtett az új létesítmény, akik toborzását már a nyáron megkezdték. Első lépésben kutatási és fejlesztési, valamint egyéb operatív, e-mobilitásra épülő gyártási folyamatokhoz keresnek szakembereket.

Nem csak a villanymotorok, azaz az új gyár termékei, de a létesítmény üzemeltetése is a fenntarthatóságot tükrözi, így például az épület tetejére napelemeket helyeztek el, így a Schaeffler évente akár 4000 tonna CO₂-kibocsátástól kíméli meg a környezetet. A vízfelhasználást tisztított szennyvíz és az esővízgyűjtő medence teszik hatékonyabbá. Az energiahatékonyságot hőszivattyúk, intelligens fűtés- és hűtéskezelés, valamint intelligens vezérléssel rendelkező energiatakarékos LED izzók garantálják.

A gyár teljesen karbonsemleges. A Német Fenntartható Építési Tanács (DGNB) arany minősítéssel díjazott létesítménye jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a Schaeffler csoport elérhesse a 2030-ra kitűzött célját, miszerint a vállalat világszerte szén-dioxid-semleges termelésre váltson.

Az új szombathelyi üzem teljesen környezetbarát módon működik a gyártástól a hulladékkezelésig. A parkolóban elektromos autó és elektromos kerékpár töltőpontokat helyeztek el.

A szombathelyi gyár ünnepélyes megnyitóján egyszerre nyomta meg a start gombot Dr. Schröder Jochen, a Schaeffler e-mobilitás divíziójának az elnöke, Andreas Schick, a Schaeffler AG operatív igazgatója, Matthias Zink, a Schaeffler AG Automotive Technologies vezérigazgatója, Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG vezérigazgatója, Georg F. W. Schaeffler, Schaeffler AG Felügyelőbizottság elnöke, Szijjártó Péter,  Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Dr. Csaba Hende, a Magyar Országgyűlés elnökhelyettese, és Tibor Szigeti, és a Schaeffler Savaria ügyvezető igazgatója.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a gyár átadásán elmondta, hogy az elektromos autóipar jelenti a jövőt, és amely ország nagy számban tudja megnyerni az ezen ágazathoz kapcsolódó beruházásokat, az „gyakorlatilag a jövőt nyeri meg magának”.

A miniszter üdvözölte a Schaeffler-csoport újabb, elektromobilitáshoz kapcsolódó beruházását, és rámutatott, hogy a 22 országban 75 üzemmel rendelkező vállalat fejlesztését bárhol szívesen látták volna, mégis Szombathelyet választotta a vezetőség.

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.