Főoldal » elektromosautó-töltés » Ma nyit az Audi töltő központ

Ma nyit az Audi töltő központ

Az Audi nem akar lemaradni a konszern testvér Porsche mögött, amely idén márciusban jelentette be, hogy exkluzív töltőpontokat létesít vásárlóinak. Most a négykarikás márka is bemutatta a saját megoldását.

Ez az Audi töltő központ, a charging hub.

Moduláris és bivaly erős

A bajor Nürnbergben található első mintapéldány egy új koncepciót próbál meghonosítani. A töltőállomás 2-2 töltőt tartalmazó moduláris dobozokból épül fel, amelyeket akár pár nap alatt le lehet bontan és újra fel lehet állítani egy másik helyszínen. Ezeket az építőkockákat tetszőleges módon lehet kombinálni itt most hármat telepítettek, így egyszerre 6 autó tölthet.

De nem csak a modularitás előremutató az új központban, hanem a műszaki megoldások is haladnak a korral. A töltők egyenként 320 kW csúcsteljesítményre képesek, és mivel 6 darab van belőlük, ez közel 2 MW csúcsterhelést is jelenthet. Azonban a német márkánál sem estek a fejükre, hogy ekkora teljesítményt építsenek ki és kössenek le, az energiaszolgáltató partnernél mindössze 200 kW betápot kértek, és a meglévő kisfeszültségű hálózatra kapcsolódtak. Természetesen ez így még nem lenne elég, ezért telepítettek 2,45 MWh akkumulátort, és egy 30 kW-os napelemet is kapott az épület teteje. Így a hálózati kapcsolatról és a napelemekről folyamatosan töltik a hatalmas aksikat, az autóknak pedig folyamatosan rendelkezésre áll a szükséges teljesítmény. Hab a tortán: az aksik már a második életüket élik, a márka belsős tesztautóiból, fejlesztési példányaiból kerültek ide.

Kényelmes

A sofőrök már az érkezéskor különlegesen kényelmesen kezdhetik meg a töltést. A 6-ből 2 oszlop ugyanis támogatja a Plug  & Charge szabványt, így ha 2021 48. hete  (november 29.) után gyártott e-tron 50/55/S modellekkel, vagy ezek Sportback változataival érkeznek, és van Audi Charging Service szerződésük is, akkor elég csak bedugniuk a töltőt a kocsiba, a fizetéssel, indítással nem kell bajlódni.

Ezután az autók fölé tornyosuló 250 négyzetméteres lounge-ban nyugodtan eltölthetik azt a 20-30 percet ami a kocsi feltöltéséhez szükséges. Itt lehet elektromos bicikli akkut cserélni és elektromos robogót bérelni, de természetesen ehetünk, ihatunk is. A pihenést egy 40 négyzetméteres kerthelyiség, és munkára dedikált területek is segítik. A töltőállomáson személyzet is lesz reggel 10 és este 7 között, és Audi szakértőkkel konzultálhatunk a következő kocsinkról.

Bár ekkora töltési teljesítménynél ez lehet, hogy meglepő, de a nem csak az átutazókra számítanak, hanem azokra is gondoltak, akik otthon nem tudnak tölteni: a myAudi applikáción keresztül előre le lehet foglalni a töltőket is. Jelenleg az otthoni áram (német) tarifájához hasonló 31 centes (~115 Ft) árral várják a vásárlókat, bár a sajtóanyag szövegéből úgy vesszük ki, ez csak a pilot projekt bevezető ára.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.