Átadták az első Nikola nyergesvontatókat

A Nikoláról az utóbbi időben csak a botrányaik kapcsán beszéltünk, pedig a háttérben – részben új vezetés alatt – folyik a termékek fejlesztése.

Most átadták az első kamionokatszámol be róla az InsideEVs.

Nem hidrogén

A vállalat hidrogénnel üzemelő kamionjainak tervei mellett, egy ideje már fejlesztés alatt áll a Nikola Tre tisztán elektromos nyergesvontató is. Ez a termék az IVECO-val közös projekt, és a nagy teherautó gyártó egyik német üzemében készül. Tulajdonképpen az IVECO S-Way platformjának átépítéséről beszélünk, amibe nem kerül beépítésre a fosszilis hajtáslánc, ellenben villanymotort és akkumulátorokat kapott.

Az első két Nikola Tre 6×2 a Los Angeles-i kikötő tulajdonába került, akik összesen 30 elektromos és 70 hidrogénes kamiont várnak. Előbbiek 2022-ben, utóbbiak 2023-tól érkezhetnek.

Az elektromos kamion hatótávja a vállalat állítása szerint 350 mérföld / 653 km, de a tesztciklust nem adták meg ehhez. Összesen 753 kWh akkut cipel magával a jármű, 120 km/h a végsebessége és villanymotorjai 480 kW (645 LE) leadására képesek. DC villámtöltőn maximum 240 kW-tal töltve 2 óra alatt éri el 10-ről a 80%-ot az aksi, a megengedett maximális össztömeg pedig 37.195 kg.

Lezárták

És nem ez volt az egyetlen örömteli hír a héten a cég arizonai központjában.

A fent is emlegetett botrányos múlt oda vezetett, hogy a vállalat alapítója és fő részvényese Trevor Milton kénytelen volt visszavonulni, és jelenleg is büntetőeljárás alatt áll, 100 millió dolláros óvadék ellenében szabadlábon védekezik. Ez, és a vállalat jelenlegi vezetőségének részleges beismerő nyilatkozata azonban nem jelentette azt, hogy a cég megúszta a hatósági eljárást, ugyanis tőzsdefelügyeleti vizsgálat alatt álltak.

A Nikola friss közleménye szerint azonban most sikerült megállapodniuk az SEC-vel, és vállalták, hogy két év alatt, öt részletben összesen 125 millió dollár büntetést fizetnek – cserébe véget ér a vizsgálat. Az egyességhez két fontos megjegyzést fűzött a cég: egyrészt a megállapodás értelmében nem kell elismerniük egyik vádpontot sem, másrészt a kiszabott büntetést be akarják hajtani Trevor Miltonon.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.