Kétéves a vadiúj Mercedes-Benz EQB töréstesztje

Közzétette a Magyarországon gyártott Mercedes-Benz EQB újdonság törésteszt eredményeit az Euro NCAP, azonban a 2019-es követelményrendszer szerint pontozták.

Első pillantásra remek eredményeket kapott az EQB, alig marad el az EQS zászlóshajó pontszámaitól, amely egyértelmű pozitív meglepetés, hiszen egy jóval kisebb autóról van szó. Ha alaposabban megnézzük az adatlapot, akkor feltűnik, hogy bár az autót idén kezdték gyártani, a vizsgálat dátuma 2019-es. A magyarázat egyszerű: az EQB alapjai közösek a GLB modellel, ezért az Euro NCAP nem végzett egy újabb vizsgálatot, helyette felhasználták a GLB eredményeit, és csak korlátozottan végeztek új vizsgálatokat az elektromos autóval. Az eredmények azonban így nem hasonlíthatók össze az idén tesztelt modellekkel, gondoljunk csak a Renault Zoe esetére, amely 2013-ban 5 csillagot ért el az akkori feltételrendszerekkel, 2021-ben pedig a frissített, de azonos alapokra épülő változat nulla csillagot kapott.

A felnőttek védelmére 95%-os, a gyermekek védelmére 91%-os pontszámot kapott az EQB, amelyet a részletes értékelés is alátámaszt. Az utastér megfelelő állapotban vészelte át a frontális részleges ütközést, a mért értékek az összes kritikus testrész megfelelő védelmét jelezték. A jobb első ülésben ülő utas mellkasának sérülése kapott megfelelő (oldalsó ütközés esetén), a vezető nyaka pedig közepes (teljes szélességű frontális ütközésnél) osztályzatot, ezen kívül mind a felnőttek, mind a gyermekek védelmét jóra értékelték, melyet a zöld szín jelöl az alábbi ábrákon.

A gyalogosokat és a kerékpárosokat is igyekszik védelmezni az autó. A lökhárítóban lévő érzékelők gyalogosgázolás esetén megemelik a motorháztetőt, hogy növeljék a távolságot a gyalogos és a motortérben lévő masszív alkatrészek között. A lökhárító minden testhelyzetben megfelelő védelmet nyújt a gyalogosok lábának, gyenge azonban a medence védelme. A vészfékező rendszer gyalogos- és kerékpáros észlelése esetén egyaránt jól teljesített. Ebben a kategóriában 78%-ot kapott az EQB.

A vezetéstámogató funkciók esetén 74%-os pontszámot ért el az autó. A vészfékező rendszer jól teljesített, és a sávtartó rendszer is megfelelően figyelmezteti a vezetőt és avatkozik be a kormányzásba, bizonyos kritikus helyzetekben a szükségszerűen agresszív mértékben is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.